Borovničeva pita z jogurtom

Znam svetuje

Njen prijeten okus vam bo še dolgo ostal v ustih.

Sestavine

  • 200 g mehke bele moke
  • 150 g mehkega masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 540 g navadnega čvrstega jogurta
  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • 100 ml mleka
  • 50 g masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 12 lističev želatine
  • sok ene in pol limone
  • 500 g borovnic

Priprava

1Sestavine so za okrogli pekač premera 26 cm. Pečico predgrejemo na 200 °C.

2Moko in pecilni prašek presejemo na delovno površino. Na sredini naredimo jamico in vanj damo jajce, sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli. Na obod narežemo maslo na lističe. S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo.

3Testo razporedimo po dnu pekača, obloženega s peki papirjem, oblikujemo 3 cm visok rob in dno z vilicami večkrat prebodemo.

4Testo pečemo v ogreti pečici 10 minut, oziroma dokler ni zlato rumeno zapečeno. Vzamemo ga iz pečice in ohladimo.

5Lističe želatine za 7 minut namočimo v mrzli vodi – vode mora biti kar precej, da se nam lističi ne sprimejo, Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Lepo mešajte, da se bodo lističi popolnoma stopili.

6Borovnice posujemo z 1 žlico sladkorja, sokom pol limone in pustimo, da spustijo sok. Jogurte zmešamo s sladkorjem (eno žlico sladkorja prihranimo za smetano), vaniljevim sladkorjem in nekaj žlicami soka, ki so ga spustile borovnice, da bo dobilo lepo barvo. Jogurtom primešamo stopljeno želatino in zmes postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.

7Smetano z žlico sladkorja čvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmešamo v ohlajeno jogurtovo maso in vse skupaj razporedimo po piškotni osnovi.

8Sladico postavimo za 4 ure v hladilnik ali 1 uro v zamrzovalnik.

9Pred serviranjem borovnice malo pokuhamo, da se zgostijo, ohladimo in polijemo po vrhu. Sladica je osvežilna in se prilega predvsem v poletnih popoldnevih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite