Bananin kruh z borovnicami je priljubljena sladica, ki zdruลพuje sladkost zdravih banan in osveลพilnost borovnic. Ta recept izkoriลกฤa hranilno vrednost sestavin, saj so banane bogate z vlakninami in kalijem, borovnice pa so polne antioksidantov.
Hranilna vrednost Bananinega kruha z borovnicami:
- Kalorije na rezino: Pribliลพno 150 kcal
- Maลกฤobe: 4 g
- Ogljikovi hidrati: 28 g
- Beljakovine: 2 g
- Vlaknine: 3 g
- Kalij: 180 mg
- Antioksidanti: Visoka vsebnost zaradi borovnic
Bananin kruh z borovnicami je odliฤen naฤin za porabo zrelih banan, ki jih ne bi veฤ pojedli.
Sestavine za bananin kruh z borovnicami
- 2 zreli banani
- 1/3 skodelice stopljenega masla ali kokosovega olja
- 3/4 skodelice rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 1 ฤajna ลพliฤka vanilijevega izvleฤka
- 1 ฤajna ลพliฤka sode bikarbone
- 1 ลกฤepec soli
- 1 1/2 skodelice moke
- 1 skodelica sveลพih borovnic
Postopek
1Peฤico segrejte na 175ยฐC. Pekaฤ za kruh premaลพite z maslom ali preoblecite s peki papirjem.
2V veliki skledi zmeลกajte zrele banane in jih zmeฤkajte z vilicami. Dodajte stopljeno maslo ali kokosovo olje ter rjavi sladkor. Meลกajte, dokler ne dobite gladke mase. V meลกanico banan dodajte jajce in vanilijev izvleฤek. Dobro premeลกajte.
3V drugi skledi zmeลกajte moko, sodo bikarbono in ลกฤepec soli. Postopoma dodajajte suhe sestavine v mokro maso z bananami, meลกajte, dokler ne dobite enotne zmesi. Na koncu primeลกajte sveลพe borovnice. Zmes vlijte v pripravljen pekaฤ za kruh.
4Kruh pecite pribliลพno 60 minut, oziroma dokler ne postane zlato rjave barve in vstavljen zobotrebec iz kruha izhaja suh.
5Ko je kruh peฤen, ga ohladite v pekaฤu pribliลพno 10 minut, nato pa ga preloลพite na reลกetko, da se ohladi do sobne temperature.
6Kruh nareลพite na rezine in postrezite. Uลพivajte v okusnem in hranljivem Bananinem kruhu z borovnicami!
Ta Bananin kruh z borovnicami je ne samo okusen, temveฤ tudi hranljiv. Zdruลพuje zdrave sestavine in je odliฤen naฤin za porabo preseลพnih zrelih banan. Poskusite ga kot slasten zajtrk ali prigrizek ter uลพivajte v okusu in hranilnih koristih te sladice!