Sladko pekoča čili omaka – Odkrijte skrivnost popolne kombinacije sladkosti in pikantnosti! Ne glede na to, ali iščete idealen dodatek k vašim azijskim jedem, pikantno omako za potapljanje ali zanimiv twist za vaše marinade, je ta omaka prava izbira.
Sestavine za sladko pekočo čili omako
- 100 g svežih rdečih čilijev (npr. jalapeños, serranos ali če želite manj pekočo omako, lahko uporabite manj pekoče čilije)
- 4 stroki česna, olupljeni
- 1 skodelica (cca 250 ml) beli vinski kis
- 1 skodelica (cca 200 g) sladkorja
- 1/2 čajne žličke soli
Postopek
1Čilije operite, odstranite peclje in jih narežite na manjše koščke. Česen grobo nasekljajte.
2V srednje veliki kozici združite narezane čilije, nasekljan česen, vinski kis, sladkor in sol. Zmes segrejte na srednjem ognju, dokler se sladkor ne stopi popolnoma.
3Ko se sladkor stopi, zmanjšajte ogenj in pustite omako, da se počasi kuha 10-15 minut. Čilije in česen morajo postati mehki.
4Zmes prenesite v mešalnik ali uporabite palični mešalnik in zmes zmeljite do gladke teksture. Če želite redkejšo omako, dodajte malo vode in ponovno zavrite.
5Za bolj gladko teksturo omako precedite skozi fino sito, da odstranite večje koščke čilija in česna.
6Ohladite omako na sobno temperaturo, nato jo prelijte v stekleničko ali kozarec s tesno zapirajočim se pokrovom. Shranjujte v hladilniku. Omaka se bo z rednim shranjevanjem v hladilniku ohranila do enega meseca.