Hitra in kremna sirova omaka – popolno razvajanje v 10 minutah je vsestranska kulinariฤna reลกitev, ki preproste testenine, njoke ali zelenjavo spremeni v bogato in razkoลกno pojedino. Ta recept zdruลพuje veฤ vrst sira, smetane in masla v ลพametno omako, ki se stopi v ustih. Je idealna izbira za hitro kosilo med tednom ali ko si zaลพelite nekaj tolaลพilnega in izjemno okusnega brez dolgotrajne priprave.
Sestavine za hitro sirovo omako (za 2-3 osebe)
- 250 ml smetane za kuhanje
- 100 ml mleka (polnomastnega)
- 20 g masla
- 1 ลพlica kisle smetane
- 1 ลพlica kremnega sira (npr. Philadelphia)
- 2 trikotna topljena sirฤka
- 80 g naribanega sira (npr. 40 g edamca za topljenje in 40 g parmezana za okus)
- sol (ali za grahovo zrno goveje juลกne kocke)
- sveลพe mlet ฤrni poper
- ลกฤepec sveลพe naribanega muลกkatnega oreลกฤka
Postopek
1V kozici na nizkem ognju poฤasi raztopimo maslo. Pazimo, da ne porjavi.
2Prilijemo smetano za kuhanje in mleko. Dodamo kislo smetano in kremni sir. Vse skupaj z metlico dobro premeลกamo, da se sestavine poveลพejo.
3Omako segrevamo na nizki temperaturi. Kljuฤnega pomena je, da omaka nikakor ne zavre, saj se lahko sesiri! Segrevamo le toliko, da postane vroฤa na otip.
4V vroฤo (ne vrelo) omako dodamo natrgane topljene sirฤke, ves nariban sir in ลกฤepec juลกne kocke (ali sol). Neprestano meลกamo z metlico, dokler se ves sir popolnoma ne raztopi in dobimo gladko, enotno omako.
5Odstavimo z ognja. Zdaj je ฤas za zaฤimbe: dodamo sveลพe mlet poper in ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka. Dobro premeลกamo in poskusimo. Po potrebi dosolimo, a previdno, saj so siri ลพe slani.
6ฤe omako postreลพemo s testeninami, ji tik pred koncem primeลกamo zajemalko (pribliลพno 0,5 dcl) vode, v kateri so se kuhale testenine. ล krob iz vode bo omako naredil ลกe bolj kremasto in poskrbel, da se bo lepo oprijela testenin.
Nasveti za popolno sirovo omako
โข Kljuฤno je, da omaka nikoli ne zavre, sicer se bo sesirila in postala zrnata.
โข Eksperimentirajte s siri in za moฤnejลกi okus uporabite gorgonzolo, dimljen sir ali cheddar.
โข Pregosto omako redฤite z mlekom ali vodo od testenin, preredko pa zgostite z dodatnim parmezanom.
โข Za bogatejลกi okus med segrevanjem dodajte stisnjen strok ฤesna, na koncu pa vmeลกate sveลพ drobnjak ali peterลกilj.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Moja omaka se je sesirila (postala zrnata). Kaj lahko storim?
To se zgodi pri previsoki temperaturi. Reลกitev je teลพka, a vฤasih pomaga, ฤe omako odstavite z ognja, dodate ลพlico hladne smetane ali mleka in jo moฤno premeลกate z metlico ali celo s paliฤnim meลกalnikom. A najboljลกa reลกitev je preventiva: nizek ogenj!
S ฤim lahko postreลพem to omako?
Odliฤna je s testeninami (posebej svedrci, ki ujamejo omako) ali njoki. Uporabite jo lahko kot preliv za kuhano zelenjavo (brokoli, cvetaฤa) ali za gratiniranje jedi v peฤici (npr. “mac and cheese”).
Lahko omako pripravim vnaprej?
Da, a najboljลกa je sveลพa. ฤe jo hranite v hladilniku, se bo moฤno zgostila. Pogrejte jo zelo poฤasi na nizkem ognju in med meลกanjem dodajte ลพlico ali dve mleka, da spet postane tekoฤa in kremasta. Ne pogrevajte je v mikrovalovni peฤici.