Hitra in kremna sirova omaka – popolno razvajanje v 10 minutah

Znam svetuje

Hitra in kremna sirova omaka – popolno razvajanje v 10 minutah je vsestranska kulinariฤna reลกitev, ki preproste testenine, njoke ali zelenjavo spremeni v bogato in razkoลกno pojedino. Ta recept zdruลพuje veฤ vrst sira, smetane in masla v ลพametno omako, ki se stopi v ustih. Je idealna izbira za hitro kosilo med tednom ali ko si zaลพelite nekaj tolaลพilnega in izjemno okusnega brez dolgotrajne priprave.

Sestavine za hitro sirovo omako (za 2-3 osebe)

  • 250 ml smetane za kuhanje
  • 100 ml mleka (polnomastnega)
  • 20 g masla
  • 1 ลพlica kisle smetane
  • 1 ลพlica kremnega sira (npr. Philadelphia)
  • 2 trikotna topljena sirฤka
  • 80 g naribanega sira (npr. 40 g edamca za topljenje in 40 g parmezana za okus)
  • sol (ali za grahovo zrno goveje juลกne kocke)
  • sveลพe mlet ฤrni poper
  • ลกฤepec sveลพe naribanega muลกkatnega oreลกฤka

Postopek

1V kozici na nizkem ognju poฤasi raztopimo maslo. Pazimo, da ne porjavi.

2Prilijemo smetano za kuhanje in mleko. Dodamo kislo smetano in kremni sir. Vse skupaj z metlico dobro premeลกamo, da se sestavine poveลพejo.

3Omako segrevamo na nizki temperaturi. Kljuฤnega pomena je, da omaka nikakor ne zavre, saj se lahko sesiri! Segrevamo le toliko, da postane vroฤa na otip.

4V vroฤo (ne vrelo) omako dodamo natrgane topljene sirฤke, ves nariban sir in ลกฤepec juลกne kocke (ali sol). Neprestano meลกamo z metlico, dokler se ves sir popolnoma ne raztopi in dobimo gladko, enotno omako.

5Odstavimo z ognja. Zdaj je ฤas za zaฤimbe: dodamo sveลพe mlet poper in ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka. Dobro premeลกamo in poskusimo. Po potrebi dosolimo, a previdno, saj so siri ลพe slani.

6ฤŒe omako postreลพemo s testeninami, ji tik pred koncem primeลกamo zajemalko (pribliลพno 0,5 dcl) vode, v kateri so se kuhale testenine. ล krob iz vode bo omako naredil ลกe bolj kremasto in poskrbel, da se bo lepo oprijela testenin.

Nasveti za popolno sirovo omako

โ€ข Kljuฤno je, da omaka nikoli ne zavre, sicer se bo sesirila in postala zrnata.
โ€ข Eksperimentirajte s siri in za moฤnejลกi okus uporabite gorgonzolo, dimljen sir ali cheddar.
โ€ข Pregosto omako redฤite z mlekom ali vodo od testenin, preredko pa zgostite z dodatnim parmezanom.
โ€ข Za bogatejลกi okus med segrevanjem dodajte stisnjen strok ฤesna, na koncu pa vmeลกate sveลพ drobnjak ali peterลกilj.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Moja omaka se je sesirila (postala zrnata). Kaj lahko storim?

To se zgodi pri previsoki temperaturi. Reลกitev je teลพka, a vฤasih pomaga, ฤe omako odstavite z ognja, dodate ลพlico hladne smetane ali mleka in jo moฤno premeลกate z metlico ali celo s paliฤnim meลกalnikom. A najboljลกa reลกitev je preventiva: nizek ogenj!

S ฤim lahko postreลพem to omako?

Odliฤna je s testeninami (posebej svedrci, ki ujamejo omako) ali njoki. Uporabite jo lahko kot preliv za kuhano zelenjavo (brokoli, cvetaฤa) ali za gratiniranje jedi v peฤici (npr. “mac and cheese”).

Lahko omako pripravim vnaprej?

Da, a najboljลกa je sveลพa. ฤŒe jo hranite v hladilniku, se bo moฤno zgostila. Pogrejte jo zelo poฤasi na nizkem ognju in med meลกanjem dodajte ลพlico ali dve mleka, da spet postane tekoฤa in kremasta. Ne pogrevajte je v mikrovalovni peฤici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite