Podmet za sarmo je skrivnost odlične sarme. Ta preprosta mešanica doda globok, bogat okus, zaradi katerega bo vaša sarma prava poslastica. Spodaj najdete preverjen recept, ki vas ne bo razočaral.
Sestavine za podmet za sarmo
- 2 žlici moke (najbolje bele, lahko pa uporabite tudi polnozrnato)
- 3 žlice svinjske masti ali olja
- 1 žlička sladke paprike
- 200 ml vode ali jušne osnove
Postopek
1V manjši ponvi segrejte svinjsko mast ali olje na srednjem ognju. Ko se maščoba segreje, dodajte moko in jo pražite, dokler ne postane rahlo zlato rjave barve. Pazite, da se moka ne zažge, saj lahko to pokvari okus podmeta.
2Odstavite ponev z ognja in vmešajte sladko papriko. Paprika se ne sme pražiti predolgo, saj lahko postane grenka. Mešajte le nekaj sekund.
3Postopoma dolivajte vodo ali jušno osnovo, ves čas mešajte z metlico, da preprečite nastanek grudic. Ko dosežete gladko teksturo, vrnite ponev na ogenj in kuhajte še približno 5 minut, dokler se podmet rahlo ne zgosti.
4Pripravljen podmet dodajte v lonec s sarmo v zadnjih 20 minutah kuhanja. Dobro premešajte, da se okusi povežejo in sarma pridobi značilno kremasto teksturo.
Nasvet
Če želite intenzivnejši okus, uporabite jušno osnovo namesto vode. Dodatek česna v prahu ali ščepka kumine lahko podmet še obogati. Za rahlo pikantnost dodajte ščepec pekoče paprike.