Osnovna rjava omaka

Znam svetuje

Osnovna rjava omaka je nepogreลกljiv element mnogih kulinariฤnih mojstrovin, ki se prepleta z globokimi okusi in aromami. Priprava te okusne omake zahteva nekaj truda in ljubezni do kuhanja, vendar pa je rezultat vsekakor vreden vsakega trenutka.

Ta recept, ki ga bomo delili z vami, vas bo popeljal skozi korake ustvarjanja osupljivo bogate rjave omake, ki bo vaลกim jedem dodala izjemno dimenzijo okusa.

Sestavine za osnovno rjavo omako

  • 250 g maลกฤobe (olje ali mast)
  • 3 kg drobno nasekanih meลกanih kosti
  • 500 g mesnih obrezkov (koลพic ali kit)
  • 250 g koลพic slanine ali gnjatnih obrezkov
  • 500 g meลกane juลกne zelenjave
  • 250 g ฤebule
  • zeliลกni ลกopek
  • 7 l rjavega fonda
  • 100 g paradiลพnikove mezge
  • 2,5 dl belega vina
  • 600 g rjavega preลพganja ali 400 g moke za pomokanje
  • zaฤimbe

Postopek

1Kosti nasekamo na kose v velikosti oreha. Na maลกฤobi jih enakomerno rjavo prepraลพimo.

2Dodamo oฤiลกฤeno, neolupljeno in na veฤje kose narezano juลกno zelenjavo ter jo praลพimo s kostmi vred. Dodamo kolobarje narezano ฤebulo. Praลพimo, da ฤebula zarumeni.

3Konฤno vse skupaj pomokamo, moko z drugimi sestavinami vred praลพimo do rumene barve.

4Primeลกamo paradiลพnikovo mezgo in jo na hitro prepraลพimo. Prilijemo povsem ohlajen rjavi fond in premeลกamo. ฤŒe ne pomokamo, dodamo mrzlo vodo, razmeลกano preลพganje in kuhamo od 3 do 4 ure.

5Proti koncu kuhanja omako razmastimo. Dodamo ลกe vse zaฤimbe, zeliลกฤni ลกopek in vino.

6Ko dobro prevre, omako precedimo.

7Kadar omako veลพemo s ลกkrobom, jo z njim podmetemo, ko je ลพe precejena. Nato naj poฤasi vre ลกe 10 minut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite