Mousseline creme je francoska omaka, ki se odliฤno razume z ribami in zelenjavo, predvsem z beluลกi. Razkoลกna, lahka in bogata omaka, bo navduลกila vse ljubitelje dobre hrane.
Sestavine
- 3 rumenjaki
- 220 g masla
- 1 velika ลพlica limoninega soka
- 1/2 ลพliฤke soli
- 1,5 dl sladke smetane
Postopek
1V manjลกo kozico damo 2 ลพlici stopljenega masla in rumenjake. Pri nizki temperaturi neprestano meลกamo, da se maslo in rumenjak poveลพeta.
2Temperatura bora biti res nizka, da se rumenjaki ne sesedejo. Meลกanici postopoma dodajamo maslo, po dve ลพliฤki naenkrat. Neprestano meลกamo in to toliko ฤasa, dokler v rumenjake ne vmeลกamo vsega masla.
3Dobiti moramo gladko, gosto in sijoฤo omako. S tem procesom ne gre hiteti, temperaturo imamo skozi nizko in neprestano meลกamo.
4V nastalo omako vmeลกamo ลกe limonin sok in sol, kihamo ลกe minutko, da se sestavine poveลพejo.
5Smetano stepamo ampak ne do ฤvrstega. Ko je penasta in ลกe rahlo tekoฤa, jo vmeลกamo v jajฤno kremo.
6Omako postreลพemo takoj.