Kislo zelje s podmetom in z ocvirki – okus zime, ki diši po domači kuhinji je tista jed, ki nas popelje nazaj v čase naših babic, ko je dišalo po masti, čebuli in preprosti, a bogati domači hrani. To je pristna slovenska klasika, ki nas greje v hladnih dneh in s svojim vonjem napolni kuhinjo s toplino in spomini.
Kislo zelje je ena tistih sestavin, ki jih v slovenskih domovih nikoli ne zmanjka. Njegov značilen okus se v tej jedi popolno poveže z zapečenim podmetom in hrustljavimi ocvirki, ki mu dodajo tisto pravo domačo noto. To je jed, ki ni le hranljiva, temveč tudi dušo nahrani – takšna, kot jo znajo pripraviti le še stare mame.
Sestavine za kislo zelje s podmetom in z ocvirki (za 4 osebe)
- 1 kg kislega zelja
- 1 lovorov list
- nekaj zrnc črnega popra
- 1 žlica moke
- 1 čebula
- 2 žlici ocvirkov
- 1 žlica masti
- po želji sol (odvisno od slanosti zelja)
Postopek
1Če je zelje preveč kislo, ga sperite pod hladno vodo in dobro odcedite. Nato ga preložite v večji lonec, dodajte lovorov list in nekaj zrnc črnega popra. Zalijte z vodo toliko, da je zelje pokrito, in kuhajte približno 30 minut, da se zmehča.
2Ko je zelje skoraj kuhano, odlijte del vode in po potrebi dolijte malo sveže. Po vrhu posujte žlico moke in z vilicami ali metlico nežno premešajte, da se moka enakomerno porazdeli in tvori lahek podmet.
3V ponvi segrejte mast in na njej prepražite drobno narezano čebulo, da postekleni in rahlo porjavi. Dodajte še ocvirke, na hitro premešajte, da zadišijo, in vse skupaj stresite k zelju. Dobro premešajte in kuhajte še 10–15 minut, da se okusi povežejo.
4Jed postrezite vročo – kot samostojno toplo jed, zraven pire krompirja ali pečenega mesa. Po želji potresite z dodatnimi ocvirki.
Nasveti za popolno kislo zelje s podmetom
• Če želite bolj kremasto teksturo, v podmet dodajte malo smetane ali mleka.
• Zelje naj se kuha počasi – s tem se razvije poln okus in prijetna mehkoba.
• Ocvirke lahko nadomestite s prepraženo slanino, če želite jed nekoliko lažjo.
• Jed je še boljša naslednji dan, ko se okusi povežejo – zato jo lahko pripravite vnaprej.
• Odlično se poda k pečenicam, krvavicam ali domačemu krompirjevemu pireju.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Ali moram zelje vedno oprati?
Če je zelje zelo kislo ali preveč slano, ga pred kuhanjem na hitro sperite z mrzlo vodo. Če pa ima prijetno kislost, ga lahko pustite takšnega – jed bo imela bolj izrazit okus.
Kaj pomeni “podmet” v tej jedi?
Podmet je moka, ki jo vmešamo v zelje, da se omaka zgosti in dobi rahlo kremasto strukturo. Pogosto se ji doda tudi malo maščobe za boljši okus.
S čim lahko jed postrežem?
Kislo zelje s podmetom in z ocvirki je odlična priloga k svinjskim pečenicam, krvavicam ali pečenemu krompirju. Odlično pa se poda tudi k domačemu ajdovemu kruhu ali pire krompirju.