Dobrodošli v svetu prefinjene francoske kulinarike, kjer se prepletajo tradicija, okus in domačnost. Danes vam predstavljamo recept za priljubljeno francosko solato, obogateno z neprecenljivim dodatkom – doma pripravljeno majonezo.
Z doma pripravljeno majonezo bo francoska solata še bolj okusna, saj boste s prav vsakim ugrizom doživljali harmonijo svežih sestavin in nežnega, kremastega okusa domače majoneze.
Sestavine za francosko solato z domačo majonezo
Majoneza
- 2 rumenjaka
- 200 ml sončničnega olja
- 200 ml domačega oljčnega olja
- 1 žlička gorčice
- 1 žlica limoninega soka
- sol
- poper
Francoska solata
- 200 g krompirja
- 200 g korenja
- 200 g graha
- 150 g kislih kumaric
- približno 200 g domače majoneze
- 1 žlica gorčice
- sol
- poper
- 6 jajc
- sveža bazilika
- 10 češnjevih paradižnikov
Postopek
1Rumenjake ločimo od beljakov. V posodo damo rumenjake, sol, poper, žličko gorčice in limonin sok. Stepamo z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti. Olje dodajamo zelo počasi, najprej po kapljicah, nato pa v tankem curku, da se majoneza lepo zgosti. Za bolj poln okus uporabimo polovico sončničnega in polovico oljčnega olja. Lahko pa razmerje določite tudi sami, skupaj naj ga bo 400 ml. Če se nam majoneza ne zgosti, ji dodamo pol žličke vroče vode, če je pregosta, pa eno žlico mrzle vode.
2Višek majoneze spravite v steklen kozarček in v hladilnik. Dobra bo še približno en teden. Lahko ji dodate začimbe (peteršilj, česen, zeleno, kapre …).
3Za francosko solato krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke. Korenje operemo, olupimo in narežemo na približno enako velike kocke kot krompir. Grah očistimo in izluščimo. Kumarice narežemo na koščke.
4Krompir skuhamo do mehkega v slanem kropu. Korenje in grah kuhamo skupaj v slanem kropu približno 10 minut. Kuhano zelenjavo odcedimo in ohladimo. Kisle kumarice tudi narežemo na majhne koščke.
5V večjo skledo stresemo kuhano in ohlajeno zelenjavo, dodamo gorčico in majonezo, malo posolimo in popopramo. Vse sestavine dobro premešamo. Jajca trdo skuhamo, paradižnike operemo, baziliko razdelimo na cvetke. S tem okrasimo pripravljeno francosko solato. Pred serviranjem jo ohladimo v hladilniku.
Nasveti
Vse sestavine, vključno s posodo, v kateri bomo pripravljali majonezo, naj bodo sobne temperature. Za pripravo majoneze rabimo visoko in ozko posodo, ker bomo v njej veliko lažje pripravili majonezo.