Domača sladko pekoča omaka je čudovit dodatek, ki združuje karamelno sladkost s pravo mero čilijeve ostrine. Priprava je preprosta, rezultat pa je gosta, sijoča in aromatična omaka, ki se odlično poda k piščancu, ribam, testeninam ali kot dip k prigrizkom.
Z njo lahko obogatite tudi sendviče, wrape ali azijske jedi – povsod bo dodala svežino in ravnovesje okusov.
Sestavine za sladko pekočo omako
- 200 g svežih rdečih čilijev
- 3 rdeče paprike
- 3 stroki česna
- 150 g rjavega sladkorja
- 100 ml jabolčnega kisa
- 100 ml vode
- 1 čajna žlička soli
- 1 žlica sojine omake (neobvezno)
- 1 manjši kos svežega ingverja (nariban, neobvezno)
Postopek
1Čilije in papriko očistite, odstranite semena ter jih narežite na manjše kose. Česen olupite, ingver naribajte.
2V kozico dodajte čilije, papriko, česen, ingver, sladkor, kis, vodo, sol in po želji sojino omako. Zavrite na srednjem ognju.
3Kuhajte 20 minut, da se paprika in čili zmehčata ter da se sladkor popolnoma raztopi.
4Omako zmiksajte s paličnim mešalnikom do gladke teksture. Če želite bolj svilnato, precedite skozi sito.
5Ponovno jo zavrite in kuhajte še 5–10 minut, da se zgosti in razvijejo okusi.
6Prelijte v sterilizirane kozarčke ali steklenice. Shranite v hladilniku do 2 mesecev. Po odprtju porabite v nekaj tednih.
Nasveti
Če želite bolj blago omako, odstranite večino semen iz čilijev. Za bolj intenziven okus lahko dodate žlico medu ali limetin sok tik pred koncem kuhanja. Za dimljeno različico uporabite dimljeno papriko ali chipotle čili.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Kaj lahko naredim, če je omaka preveč pekoča?
Dodajte več rdeče paprike ali paradižnika, malo več sladkorja in vode ter ponovno kuhajte nekaj minut, da se omaka uravnoteži.
Ali lahko uporabim suhe čilije?
Seveda – suhe čilije predhodno namočite v vroči vodi 20 minut, nato jih uporabite namesto svežih. Okus bo nekoliko bolj koncentriran.
Kako dolgo zdrži domača sladko pekoča omaka?
V steriliziranih kozarčkih zdrži do 2 meseca v hladilniku. Po odprtju jo porabite v 2–3 tednih.