Da bo zima bolj pisana.
Sestavine
- 1 kg čebule
- 1 glavo zelja
- 1 kg paprike (mešane)
- 2,5 kg zrelega paradižnika
- 1 jajčevec
- 3 pesti svežega oluščenega fižola
- šopek petršilja in zelene
- 500 g korenja
- 3 dcl olja
- 1,5 dcl kisa za vlaganje (alkoholni kis)
- 3 žlice soli
- 3 žlice sladkorja
Priprava
1Zelenjavo operemo, posušimo in jo šele potem narežemo na trakce in kocke, s katerimi si bomo pripravili ozimnico.
2V večjem loncu ali globlji ponvi in na dveh žlicah hladnega oljčnega olja najprej prepražimo čebulo. Ko postekleni in dobi malo barve, začnemo dodajati zelje, svež fižol, paprike, jajčevce, korenček in ostale povrtnine. Nič ne bo narobe, če katero izpustimo ali pa dodamo. Izbor zelenjave je nenazadnje stvar okusa in tudi tega, kaj se nam na vrtu ali na tržnici ponuja. Če izberemo lokalno, domačo zelenjavo, smo v vsakem primeru zmagali.
3Po približno 10 minutah praženja dodamo še kis, sladkor in sol ter v pokritem loncu vse pokuhamo za še 15 minut.
4Če se nam zdi zmes presuha, ji lahko med mešanjem postopoma dodajamo vodo. Več kot kozarec je ne bi smeli potrebovati.
5Prepraženo, a še čvrsto zelenjavo naložimo v še vroče kozarce, ki smo jih prej sterilizirali v pečici za pol ure na 100 °C. Dobro zaprte kozarce pokrijemo z odejo in pustimo, da se počasi ohlajajo.
6Tako pripravljena zelenjava je vsestransko uporabna. Kot priloga ali samostojna jed, na primer solata.