Marmelada iz buč in pomaranč – sončni okus jeseni v kozarcu

Znam svetuje

Marmelada iz buč in pomaranč – sončni okus jeseni v kozarcu je tista domača poslastica, ki s svojo zlato barvo in aromo pomaranč v trenutku prikliče občutek topline domače kuhinje. Sladkost buče se nežno poveže s svežino citrusov in ustvari popolno ravnovesje okusov – nežno, sadno in čarobno dišeče. To je marmelada, ki jo boste z veseljem mazali na kruh, dodali k siru ali uporabili kot prefinjen dodatek sladicam.

Sestavine za marmelado iz buč in pomaranč (za približno 6 kozarčkov po 220 ml)

  • 1 kg očiščene buče (npr. Hokaido ali muškatna buča)
  • 3 bio pomaranče
  • 1 bio limona
  • 550–650 g sladkorja (odvisno od sladkobe buče)
  • 1 vanilijev strok ali 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/2 žličke cimeta (po želji)
  • 2 cm svežega ingverja, drobno nariban (po želji)
  • 50–100 ml vode (po potrebi za začetno dušenje)

Postopek

1Bučo olupite, odstranite semena in narežite na manjše kocke. Pomarančam in limoni naribajte le oranžni oziroma rumeni del lupinice, nato jih olupite in iz filejev odstranite belo kožico. Sok, ki se izloči, shranite – uporabili ga boste pozneje.

2V večji lonec dajte bučo, dodajte 50–100 ml vode in jo na zmernem ognju dušite 10–15 minut, da se zmehča. Vmes občasno premešajte, da se ne prime na dno.

3Ko je buča mehka, dodajte pomarančne in limonine fileje, naribano lupinico ter vanilijo. Po želji dodajte cimet in ingver. Z ročnim mešalnikom vse skupaj zmeljite v gladek pire.

4Dodajte sladkor in zavrite. Ko začne marmelada vreti, kuhajte na zmernem ognju približno 30–40 minut, da se zgosti in dobi svilnato teksturo. Občasno premešajte. Gostoto preverite s “krožničnim testom”: kapljico marmelade spustite na hladen krožnik – če se ne razlije, je pripravljena.

5Vročo marmelado nalijte v sterilizirane kozarce do roba, jih dobro zaprite in za 5 minut obrnite na pokrovček. Nato jih vrnite v pokončen položaj in pustite, da se popolnoma ohladijo.

6Marmelado hranite v temnem in hladnem prostoru. Po odprtju jo shranite v hladilniku in porabite v dveh do treh tednih.

Nasveti za popolno marmelado iz buč in pomaranč

• Za najlepšo barvo uporabite Hokaido bučo – ni je treba lupiti, kar prihrani čas.
• Pomaranče naj bodo bio, saj lupinica doda čudovito aromo brez grenkobe.
• Če želite manj sladko različico, uporabite želirni sladkor 2:1 ali dodajte žličko pektina.
• Za bolj svež okus dodajte ščepec naribanega ingverja ali nekaj kapljic ruma po kuhanju.
• Če želite bolj kremasto strukturo, marmelado po kuhanju dodatno premešajte s paličnim mešalnikom.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Katero bučo priporočate za marmelado?

Najboljši izbiri sta Hokaido in muškatna buča. Hokaido ima intenzivno barvo in prijetno aromo, muškatna pa je nežna in kremasta. Obe vrsti se odlično ujameta s pomarančo.

Ali lahko uporabim manj sladkorja?

Lahko, vendar priporočamo dodatek pektina ali želirnega sladkorja 2:1, da marmelada ohrani lepo gostoto in daljšo obstojnost. Če sladkor zmanjšate, jo po odprtju hranite v hladilniku in porabite prej.

Kako dolgo se marmelada obdrži?

V zaprtem kozarcu, shranjenem v hladnem in temnem prostoru, se obdrži vsaj eno leto. Po odprtju jo hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.

Lahko dodam druge začimbe?

Seveda. Odlično se podajo kardamom, muškatni orešček ali zvezdasti janež. Za praznično različico lahko dodate tudi nekaj kapljic ruma ali vanilijevega likerja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite