Drobnjak je bogat vir vitaminov A, C in K, ki krepijo imunski sistem, zdravje oči in kosti. Poleg tega vsebuje antioksidante in žveplove spojine, ki delujejo protibakterijsko ter podpirajo prebavo.
Zaradi blagih okusov je idealna začimba za solate, omake, juhe in jajčne jedi. S svojo nizkokaloričnostjo je odličen dodatek za uravnoteženo prehrano.
Sestavine za drobnjak za ozimnico
- svež drobnjak (vsaj 300 g)
- sol
- olivno olje (po želji, za sušenje ali zamrzovanje v kockah)
Postopek
1Sveže nabrani drobnjak dobro operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami ali čistim kuhinjskim prtičkom. Poskrbimo, da je popolnoma suh, saj se bo sicer težje shranjeval.
2Drobnjak na drobno narežite z ostrim nožem ali škarjami.
Sušenje drobnjaka
Naravno sušenje: Drobnjak na drobno narežemo in ga enakomerno razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Pekač postavimo na toplo in zračno mesto (npr. na okensko polico) za 3-4 dni, dokler se popolnoma ne posuši. Posušen drobnjak hranimo v steklenih kozarčkih na suhem in temnem mestu.
Sušenje v pečici: Pečico segrejemo na 50°C in vanjo postavimo pekač z enakomerno razporejenim narezanem drobnjakom. Sušimo ga 2-3 ure, občasno premešamo, da se enakomerno suši. Ko je drobnjak krhek in suh, ga shranimo v kozarčkih.
Shranjevanje drobnjaka
Drobnjak drobno nasekljamo in ga natlačimo v modelčke za led. Prelijemo ga z olivnim oljem ali vodo. Modelčke postavimo v zamrzovalnik. Ko se kocke strdijo, jih prestavimo v vrečko za zamrzovanje in po potrebi uporabimo pri kuhanju.