Domača začimbna mešanica

Znam svetuje

Če ste eden izmed tistih, ki ne marajo Vegete, predvsem zaradi dodatkov v njej, ki nam niso povšeči in tudi ne najboljši za naše zdravje, potem si pripravite svojo mešanico začimb kar sami. Zelenjavo, ki jo boste uporabili, lahko prilagajate svojemu okusu, tole je le naš predlog.

Sestavine za domačo začimbno mešanico

  • 1 rdeča paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 feferon
  • 8 strokov česna
  • 3 čebule
  • 4 večje korenčke
  • 1 gomolj zelene
  • 10 peteršiljevih koreninic
  • 1 por
  • zelišča po želji – rožmarin, timijan, drobnjak, peteršilj, zelena…
  • 200 g morske soli

Postopek

1Ker se zelenjava in zelišča ne sušita enako dolgo, najprej pripravimo vso zelenjavo. Očistimo, operemo, olupimo in ostrgamo zelenjavo.

2Narežemo jo na čim tanjše rezine in jo razporedimo na dva pekača, ki smo ju obložili s peki papirjem.

3Pečico segrejemo na 50°C in pekača postavimo v pečico, vratca pustimo priprta, da bo para lahko uhaja.

4Tako pustimo približno šest ur, vmes preverimo, če je zelenjava že posušena. Mora biti usnjata, ne pa drobljiva. Koliko dolgo se zelenjava suši, je odvisno od tega, kako tanke rezine smo narezali.

5Zelišča sušimo posebej, prej jih operemo in dobro posušimo na papirnati brisači. Prav tako jih razporedimo na pekač in sušimo v priprti pečici. Po navadi je dovolj 2-3 ure.

6Vso zelenjavo in začimbe ohladimo in zmeljemo v multipraktiku. Na koncu dodamo še sol, dobro premešamo in shranimo v steklene kozarčke. Te hranimo v suhem in temnem prostoru.

7Začimbno mešanico lahko zalijemo tudi z oljčnim oljem in ji tako podaljšamo obstojnost.

8Mešanico dodajamo juham, omakam, mesu, enolončnicam in podobno, ker je precej slana, prilagodimo količino soli v naših jedeh.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite