Melisin sirup

Znam svetuje

Melisin sirup je znan po svojih številnih koristnih lastnostih in se pogosto uporablja za lajšanje različnih težav:

  1. Pomirjevalni učinek: Melisa je naravna rastlinska spojina, ki ima pomirjevalne lastnosti. Sirup iz melise se pogosto uporablja za lajšanje stresa, tesnobe in nespečnosti. Pomaga sprostiti živčni sistem ter zmanjšuje občutke napetosti in nemira.
  2. Lajšanje prebavnih težav: Melisin sirup ima tudi blagodejen vpliv na prebavni sistem. Pomaga pri zmanjševanju napenjanja, krčev in prebavnih motenj, kot so napihnjenost, slabost in prekomerno tvorjenje plinov. Poleg tega lahko melisin sirup pomaga pri lajšanju simptomov sindroma razdražljivega črevesja.
  3. Podpora pri prehladu in gripo: Zaradi svojih protivirusnih lastnosti melisin sirup lahko pomaga pri lajšanju simptomov prehlada in gripe. Pomirja kašelj, pomaga pri odstranjevanju sluzi iz dihalnih poti ter blaži boleče grlo.
  4. Izboljšanje razpoloženja: Melisa je znana po svoji sposobnosti izboljšanja razpoloženja in lajšanju blage depresije. Zato se melisin sirup včasih uporablja kot naravno sredstvo za dvigovanje razpoloženja.
  5. Protivnetni učinki: V melisi najdemo tudi protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajšanju vnetij in bolečin v telesu. Ta učinek je lahko koristen pri lajšanju simptomov revmatičnih bolezni, kot je artritis.

Sestavine za melisin sirup

  • 20-25 vejic melise
  • 2 l vode
  • 1,5 kg rjavega, nerafiniranega sladkorja
  • 100 g citronke

Postopek

1Meliso natrgamo v suhem in sončnem vremenu. Nikoli je ne režemo z nožem ali škarjami, saj je bolje, da melisa ne pride v stik s kovino. Dobro, vendar nežno jo očistimo in lističe natrgamo na manjše kose.

2V večjem loncu zavremo vodo in dodamo sladkor ter mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Primešamo še citronko. Odstavimo z ognja in vodo malo ohladimo.

3Meliso potopimo v še toplo vodo in lonec pokrijemo s krpo. Pustimo jo 24 ur.

4Sirup precedimo skozi gosto gazo v lonec, lonec pa pristavimo nazaj na štedilnik in tekočino segrevamo do vretja.

5Medtem steklenice skrbno operemo in steriliziramo 10 minut v pečici na 110°C.

6Vroč sirup s pomočjo lijaka prelijemo v še vroče steklenice, dobro zapremo s pokrovčki in pokrijemo z odejo, da se počasi ohlajajo. Če nimamo primernih steklenic, lahko uporabimo kar kozarce za vlaganje.

7Sirup shranimo v hladnem in temnem prostoru. Postrežemo ga z rezinami limone, pomaranče in kockami ledu. Prijetno, osvežujoče in okusno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite