Ob hladnih zimskih večerih se prileže tudi kozarec kuhanega vina. Pripravimo ga lahko tudi malo drugače, in sicer s pomarančami. Uporabimo tiste začimbe, ki so nam najbolj pri srcu.
Sestavine
- 4 neškropljene pomaranče
- 7,5 dl rdečega vina
- 100 g sladkorja – če imamo radi zelo sladko, pa 150 g
- 1/4 žličke mletega muškatnega oreščka
- 2 cimetovi palčki
- 1 žlička celih klinčkov
- 1 strok vanilje
- 2 janeževi zvezdi
Postopek
1Pomaranče operemo, eno narežemo na tanke kolobarje, ostalim pa iztisnemo sok in z lupilcem tanko olupimo nekaj koščkov lupinice – samo oranžni del.
2V večji lonec damo pomarančni sok, sladkor, lupinico, klinčke, razpolovljen vaniljev strok, muškatni orešček in pri nizki temperaturi segrevamo do vretja. Mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi in nastane sirup. To traja približno pet minut.
3Prilijemo vino, janeževi zvezdici in počasi segrevamo do vretja. Kuhano vino precedimo, postrežemo v ognjevarnih kozarcih in okrasimo še z rezinami pomaranče.