Mnogi ljubitelji rib so navduลกeni nad okusom sveลพe peฤene postrvi. ล e posebej, ฤe je ta postrv bila prej marinirana v meลกanici okusov, ki ribi dajo dodaten znaฤaj in globino. Ta recept za marinirane postrvi je prav takลกen. S svojo preprostostjo in naravnimi sestavinami poudari sveลพino ribe, hkrati pa s prefinjeno meลกanico sojine omake, oljฤnega olja, limoninega soka, ฤesna in ingverja doda tisto nekaj ekstra, kar ta jed dvigne na viลกjo raven.
Marinada je kljuฤnega pomena v tem receptu, saj daje ribam ฤudovit okus in jih naredi soฤne. Poleg tega je recept prilagodljiv, saj lahko marinirate postrvi za nekaj ur ali pa jih pustite v hladilniku ฤez noฤ za ลกe bolj intenziven okus. Vse skupaj se zakljuฤi z hitrim peฤenjem, ki ohrani vso soฤnost in okus ribe, ki ga je pridobila med mariniranjem.
Sestavine za marinirane postrvi
- 2 sveลพi postrvi (pribliลพno 300-500g vsaka)
- 60 ml oljฤnega olja
- 60 ml sojine omake
- 60 ml limoninega soka
- 2 stroka ฤesna, mletega
- 1 ลพliฤka sveลพega naribanega ingverja
- sol
- poper
Postopek
1Najprej oฤistite postrvi, jih operite in posuลกite.
2V srednje veliki posodi zmeลกajte oljฤno olje, sojino omako, limonin sok, mlet ฤesen in nariban ingver.
3Postrvi poloลพite v marinado. Poskrbite, da je vsaka stran ribe dobro prekrita z marinado. Pokrijte posodo in marinirajte vsaj 2 uri v hladilniku, idealno pa ฤez noฤ.
4Ko ste pripravljeni za peko, ribe odstranite iz marinade in jih rahlo posolite in popoprajte. Ne pozabite shraniti marinade za kasnejลกo uporabo.
5Na srednje moฤnem ognju segrejte malo oljฤnega olja na ลพaru ali v ponvi. Postrvi pecite pribliลพno 4-5 minut na vsaki strani ali dokler ni riba povsem kuhana.
6Med peko postrvi veฤkrat premaลพite z ostankom marinade, da dodate ลกe veฤ okusa.
7Ko so postrvi kuhane, jih odstranite iz ponve in pustite poฤivati nekaj minut pred serviranjem.