Svež in okusen karpačo iz lososa je zelo enostavna in okusna jed, ki nam prija predvsem v poletnih časih, ko si želimo pripraviti hrano brez kuhanja.
Karpačo je izvirno italijanska specialiteta (carpaccio), pripravljena iz surove govedine – fileja, časoma se je pa ta naziv začel uporabljati za vsa presna tanko narezana živila.
Sestavine
- 400 g lososovega fileja
- 0,5 dl oljčnega olja
- sok ene limone
- 1/2 žličke soli in nekaj zrn popra
- 200 g sveže rukole
- 100 g mladega sira na tanko narezanega
Postopek
1Karpačo lahko pripravimo iz svežega ali dimljenega lososa. Če pripravljamo iz svežega, se izognemo vsem neprijetnostim, ki bi jih lahko povzročile bakterije ali zajedavci v sveži ribi tako, da file najprej za 4 dni postavimo v zmrzovalnik na -18°C.
2Po nekaj dnevih ga odmrznemo, s prsti dobro preverimo, da ni v mesu kakšna koščica in z ostrim nožem narežemo na tanke rezine.
3Pripravimo marinado iz oljčnega olja, poprovih zrn in limone in v njej namočimo vse rezine lososa, pokrijemo in pustimo stati v hladilniku vsaj eno uro. V marinadi lahko namesto limone uporabimo tudi kakšen drug citrus , pomarančo – okus bo bolj nežen, limeto – bolj prefinjen okus, grenivko – poseben okus.
4Na krožnik položimo nekaj rezin mariniranega lososa, posolimo in na vrh damo eno pest rukole, ki jo prav začinimo z malo oljčnega olja. Položimo še rezine mladega sira in postrežemo.
Nasvet
Če bi želeli malo pikantnosti, v marinado dodamo žličko naribanega ingverja. Prav tako lahko okus spremenimo z uporabo različnih svežih zelišč, mete, limonske melise, peteršilja, timijana, uporabimo tisto, ki nam je najbolj všeč.