Lososov karpačo

Znam svetuje

Svež in okusen karpačo iz lososa je zelo enostavna in okusna jed, ki nam prija predvsem v poletnih časih, ko si želimo pripraviti hrano brez kuhanja.

Karpačo je izvirno italijanska specialiteta (carpaccio), pripravljena iz surove govedine – fileja, časoma se je pa ta naziv začel uporabljati za vsa presna tanko narezana živila.

Sestavine

  • 400 g lososovega fileja
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • sok ene limone
  • 1/2 žličke soli in nekaj zrn popra
  • 200 g sveže rukole
  • 100 g mladega sira na tanko narezanega

Postopek

1Karpačo lahko pripravimo iz svežega ali dimljenega lososa. Če pripravljamo iz svežega, se izognemo vsem neprijetnostim, ki bi jih lahko povzročile bakterije ali zajedavci v sveži ribi tako, da file najprej za 4 dni postavimo v zmrzovalnik na -18°C.

2Po nekaj dnevih ga odmrznemo, s prsti dobro preverimo, da ni v mesu kakšna koščica in z ostrim nožem narežemo na tanke rezine.

3Pripravimo marinado iz oljčnega olja, poprovih zrn in limone in v njej namočimo vse rezine lososa, pokrijemo in pustimo stati v hladilniku vsaj eno uro. V marinadi lahko namesto limone uporabimo tudi kakšen drug citrus , pomarančo – okus bo bolj nežen, limeto – bolj prefinjen okus, grenivko – poseben okus.

4Na krožnik položimo nekaj rezin mariniranega lososa, posolimo in na vrh damo eno pest rukole, ki jo prav začinimo z malo oljčnega olja. Položimo še rezine mladega sira in postrežemo.

Nasvet

Če bi želeli malo pikantnosti, v marinado dodamo žličko naribanega ingverja. Prav tako lahko okus spremenimo z uporabo različnih svežih zelišč, mete, limonske melise, peteršilja, timijana, uporabimo tisto, ki nam je najbolj všeč.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite