Puranji zrezki v smetanovi omaki – kremasta nežnost, ki se topi v ustih

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški) Deutsch (Nemščina) Italiano (Italijanski)

Puranji zrezki v smetanovi omaki so nežna, hitro pripravljena jed, pri kateri se sočni puranji zrezki prelivajo s svilnato, aromatično omako iz smetane, čebule in drobnjaka. V nekaj preprostih korakih dobite popolno družinsko kosilo ali elegantno večerjo med tednom – z malo truda in vrhunskim rezultatom.

Sestavine za puranje zrezke v smetanovi omaki (za 4 osebe)

  • 4 puranji zrezki (približno 600–700 g skupaj)
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • 1 manjša čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1–2 žlici moke (za rahlo zgostitev)
  • 2 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove (ali vode)
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica olja
  • ščepec muškatnega oreščka
  • 1 žlička nasekljanega drobnjaka ali peteršilja (del za omako, del za posip)
  • sol
  • poper
  • po želji: 1 žlička limoninega soka ali žlička gorčice za svežino

Postopek

1Zrezke rahlo potolčete, obrišete do suhega in z obeh strani solite ter poprate. Po želji jih nežno pomokate (odvečna moka naj odpade).

2V večji ponvi segrejete olje in maslo. Zrezke na srednje močnem ognju zapečete 2–3 minute na strani, da lepo porjavijo. Preložite jih na krožnik in ohranite tople.

3V isto ponev dodate čebulo, pražite, da postekleni, nato primešate česen. Po želji dodate še ščepec moke in premešate, da nastane svetla podlaga za omako.

4Prilijete jušno osnovo (ali vodo), dobro razmešate usedline s ponve in na rahlem ognju pokuhate 2–3 minute, da se omaka začne zgoščevati.

5Vmešate smetano za kuhanje, muškatni orešček in polovico peteršilja. Po želji dodate žličko limoninega soka ali gorčice za svežino okusa.

6Zrezke vrnete v ponev, jih z omako lepo prelijete in pokrito nežno kuhate 5–7 minut, da se meso skuha do mehkega, omaka pa svilnato zgosti. Po potrebi prilagodite gostoto z dodatkom osnove ali žličke smetane.

7Postrežete takoj, potresete s preostalim peteršiljem. Odlično se podajo pire krompir, riž ali testenine, pa tudi sveža zelena solata.

Nasveti za popolne puranje zrezke v smetanovi omaki

• Zrezke pred peko vedno osušite – tako se lepše zapečejo in ostanejo sočni.
• Če uporabite moko, naj bo je le tankek sloj – želimo svilnato, ne “težko” omako.
• Za bolj bogat okus lahko del smetane zamenjate s kislo smetano (vmešajte ob koncu na nizkem ognju).
• Ponev po pečenju vedno deglazirajte z osnovo – tam je največ okusa.
• Po okusu dodajte kapljico limone; razživi omako in uravnoteži smetano.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako preprečim, da bo puranje meso suho?

Zrezke najprej hitro zapečete na višji temperaturi, nato jih v omaki nežno dokončate na nizkem ognju. Ne kuhajte predolgo – dovolj je, da so prekuhani in mehki.

Lahko pripravim jed brez glutena?

Seveda. Moko izpustite ali uporabite koruzni škrob (najprej ga razmešajte v malo hladne vode, nato vmešajte v omako proti koncu kuhanja).

Kako shranim in pogrejem ostanke?

V hladilniku v zaprti posodi zdržijo 2 dni. Pogrejte počasi na nizkem ognju; po potrebi dodajte žlico osnove ali mleka, da se omaka znova zgladi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite