Piščanec iz pečice z limono in česnom ter hrustljavo kožico je okusno kosilo, ki ga lahko pripravimo brez pretiranega truda.
Sestavine za piščanca s česnom in limono
- 1 cel piščanec
- 2 limoni
- 8 strokov česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlica soli
- 1 čajna žlička popra
- nekaj vejic svežega rožmarina
- šopek svežega timijana
Postopek
1Pečico segrejemo na 200°C, pekač obložimo s peki papirjem.
2Limoni narežemo na kolobarje, česen ločimo na stroke, vendar jih ne olupimo.
3Piščanca operemo in temeljito osušimo s papirnatimi brisačkami. Zunaj in znotraj ga dobro namažemo z oljčnim oljem, posolimo in popopramo.
4V piščanca damo 4 stroke česna, eno narezano limono, nekaj vejic timijana in rožmarina. Bedra rahlo povežemo s kuhinjsko vrvico.
5Peki papir namažemo z oljčnim oljem, nanj postavimo nekaj timijana in rožmarina in na zelišča še piščanca , ki ga obrnemo s prsmi navzdol. Okoli razporedimo preostale rezine limone in cele, neolupljene stroke česna.
6Potisnemo ga v ogreto pečico in pečemo približno pol ure, nato ga obrnemo, prelijemo s sokovi, ki so se nabrali med peko in pečemo še pol ure. Vmes ga lahko še enkrat prelijemo s sokovi.
7Čas peke je odvisen od teže piščanca – približno 1,5 kg težak piščanec se bo pekel približno 1 uro.
8Piščanca vzamemo iz pečice, rahlo ga ovijemo v alu folijo, na vrhu naredimo luknjo, da bo kožica ostala hrustljava in pustimo 10 minut počivati, nato ga postrežemo.