Pravijo, da je za Grke musaka to, kar je za Italijane lazanja. Ta musaka iz jajčevcev nam vzame kar nekaj časa in potrebno je malo truda, da jo pripravimo, je pa izvrstna jed iz jajčevcev in dveh okusnih omak. Tradicionalno se mesna omaka pripravlja iz jagnjetine, ampak je prav tako okusna iz govedine, ki jo za razliko od italijanskih mesnih omak Grki pripravljajo s kančkom cimeta.
Sestavine
- 3 večji jajčevci
- 3 žlice oljčnega olja
- pest grobe soli
Mesna omaka
- 1 kg mlete govedine
- 500 g čebule
- 4 stroki česna
- 300 ml paradižnikove omake
- 100 ml jušne osnove
- 100 ml rdečega vina
- žlica sladke mlete paprike
- žlička cimeta
- majaron
- timijan
- 2 žlici peteršilja
- sol
- poper
- 20 ml oljčnega olja
Bešamel
- 50 g moke
- 50 g masla
- 700 ml mleka
- ½ žličke muškatnega oreška
- ščepec belega popra
- 1/4 žličke soli
- 1 jajce
- 60 g sveže naribanega parmezana
Postopek
1Najprej se lotimo priprave jajčevcev. Jajčevce operemo in po dolžini narežemo na dober centimeter debele rezine. Rezine z obeh strani posolimo, zložimo v skledo in pustimo pol ure, da spustijo tekočino in s tem izgubijo grenkobo.
2Medtem se lotimo mesne omake. Za začetek kupimo dobro meso, ne premastno. Raje ne kupimo že mletega, ampak sami izberimo kos mesa, ki nam ga bo mesar zmlel. Čebulo olupimo in čim bolj drobno nasekljamo. V večjo ponev damo oljčno olje in kar na hladnega stresemo čebulo, ki jo malo posolimo, da se prej zmehča. Ta proces pospešimo, če po čebuli posujemo še pol žličke sode bikarbone. Čebulo pražimo na visoki temperaturi nekaj minut, da se zmehča.
3Zmehčani čebuli dodamo nasekljana česen in peteršilj. Pražimo minuto, da česen zadiši in dodamo mleto meso, ga posolimo in začinimo z vsemi začimbami. Ob stalnem mešanju ga dušimo toliko časa, da spremeni barvo, kar traja približno 15 minut. Zalijemo ga z vinom, na močnem ognju dušimo 5 minut, da izhlapi ves alkohol, nato zalijemo še s paradižnikovo omako in juho, znižamo temperaturo in dušimo, dokler ne povre večina tekočine, kar traja približno pol ure. Vmes jed večkrat premešamo.
4Pečico segrejemo na 200°C. Vodo, ki se je nabrala na dnu sklede z jajčevci, odcedimo in jih operemo s hladno vodo. Osušimo jih na kuhinjski brisački.
4Večji pladenj obložimo s peki papirjem, nanj polagamo rezine jajčevcev in jih z obeh strani premažemo z oljčnim oljem. Pečemo 20 minut. Pečene vzamemo iz pečice in razdelimo na tri dele.
5Pripravimo bešamel. Maslo stopimo, dodamo moko in mešamo 2-3 minute, da se napoji z maslom. Zalijemo z mlekom in ob stalnem mešanju kuhamo, da se zgosti. Vmes solimo, popramo in dodamo se muškatni orešček. Odstavimo z ognja, da se ohladi.
6Na dno pekača damo dve žlici bešamela in malo mletega mesa, to pa zato, da se nam musaka ne prime na dno. Damo prvo plast jajčevcev, nato polovico mletega mesa, pokrijemo z drugo plastjo jajčevcev in te s preostalo mesno omako. Zadnjo plast namenimo jajčevcem.
7Jajce dobro stepemo in ga skupaj s polovico naribanega parmezana primešamo bešamel omaki. Bešamel razporedimo po vrhu lazanje in po vrhu potresemo s preostalim parmezanom.
8Pladenj damo v pečico, ogreto na 250°C za 30-35 minut, oziroma toliko časa, da se zgornja plast zlato-rumeno zapeče. Pred serviranjem pustimo, naj počiva še 10 minut.