Krompirjeve krape lahko polnimo z različnimi sestavinami, tale s skuto pa prav paše s popečeno panceto na vrhu.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 1 jajce
- 300 g ostre moke
- žlička soli
- 20 g masla
- 300 g pasirane skute
- 1/2 lončka kisle smetane
- 1 jajce
- 10 listov sveže bazilike
- šopek svežega peteršilja
- šopek svežega drobnjaka
- sol
- 200 g narezane pancete
- žlička masla
Postopek
1Krompir operemo in skuhamo z olupkom vred. Da ne popoka, vodo malo osolimo. Kuhanega olupimo, malo ohladimo in stisnemo oziroma zmečkamo tako, da nam ne ostanejo koščki.
2Na sredini naredimo jamico, vanjo damo eno jajce, na obod narežemo koščke masla, posujemo z ostro moko, posolimo po okusu in na hitro zgnetemo testo. Najbolje, da je krompir še mlačen. Če se testo preveč lepi (odvisno od krompirja), dodajamo še malo moke. Vendar vedimo, da dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo. Delovno površino dobro pomokamo in na njej razvaljamo testo približno 0,5 cm na debelo. Z ostrim nožem ga narežemo na kvadratke, nekje 10 x 8 cm.
3Pred tem že pripravimo nadev. Skuto gladko zmešamo s kislo smetano, posolimo, dodamo nasekljana zelišča in jajce. Če je nadev preredek, mu dodamo malo krušnih drobtin.
4Na sredino vsakega kvadrata položimo eno žlico nadeva, testo prepognemo in dobro stisnemo robove. Kuhamo jih v osoljenem kropu približno 15 minut. Ko so kuhani, priplavajo na vrh.
5V ponvi raztopimo malo masla in na njem pocvremo narezano panceto.
6Krompirjeve krape dobro odcedimo, zložimo na krožnik in po njih potresemo cvrto panceto z maslom.