Z nekaj začimbami in omakami si lahko pripravimo pravo kitajsko pojedino tudi doma.
Sestavine
- 250 g jajčnih rezancev
- 1 žlica sezamovega olja
- 300 g govedine
- 2 žlici koruzne moke
- 1/4 žličke soli
- 1/4 žličke popra
- 2 žlici sezamovega olja
- 1 žlica naribanega ingverja
- 3 stroki česna
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 korenček narezan na tanke trakove
- 3 limete – sok
- 90 ml temne sojine omake
- 2 zvrhani žlici rjavega sladkorja
- mlada čebula – zeleni listi
- 1 sesekljan čili – neobvezno
- 2 žlici popraženih sezamovih semen
Postopek
1Rezance skuhamo v večjem loncu z vrelo vodo, ki jo malo posolimo. Kuhamo jih 4 minute, odcedimo, oplaknemo s hladno vodo, da ustavimo proces kuhanja in prelijemo z žlico sezamovega olja, da se rezanci ne zlepijo.
2Na krožniku zmešamo koruzno moko, sol in poper. Meso narežemo na tanke rezine, te pa na manjše koščke. Položimo jih v začinjeno moko in jih z njo dobro prekrijemo. Odvečno otresemo na cedilu.
3V voku segrejemo olje in na vročem popečemo meso. Pečemo nekaj minut, da postane temno rjave barve in hrustljavo. S pinceto poberemo koščke mesa iz voka, polagamo ga na krožnik in pokrijemo.
4Znižamo temperaturo in v vok dodamo nariban ingver, nasekljan česen, korenček in na trakove narezani papriki. Pražimo 4-5 minut, da se zelenjava nekoliko zmehča, vendar ostane hrustljava. Z žlico poberemo zelenjavo iz voka.
5V vok zlijemo sok limet, dodamo sojino omako, sladkor in, če imamo radi pekoče, še en sesekljan čili.
6Premešamo, dvignemo temperaturo in pustimo, da omaka povre za tretjino, kar traja nekje 2-3 minute. Najprej v omako stresemo kuhane rezance, kuhamo 2 minuti, da se rezanci segrejejo, nato dodamo še govedino, narezane liste mlade čebule in zelenjavo. Stalno mešamo in dušimo še dve minuti.
7Rezance prestavimo na krožnike, potresemo s sezamovimi semeni in takoj postrežemo, zraven pa ponudimo še sojino omako.