Goveji golaž z manj govedine

Znam svetuje

Da bo goveji golaž res pravega okusa, sočen in mehak, ga moramo kuhati dolgo in počasi. Če imamo pri roki ekonom lonec, si lahko pomagamo tudi z njim ter si obenem skrajšamo čas kuhanja.

Pri izbiri kosa govejega mesa za golaž je najbolje uporabiti kose, ki vsebujejo več kolagena, saj se med kuhanjem razgradi v želatinasto strukturo in doda gosto teksturo in bogat okus omaki. Takšni kosi so običajno trši in potrebujejo daljši čas kuhanja.

Najpogostejši kosi mesa, ki se uporabljajo za golaž, so goveja plečka, goveji vrat, goveja krača ali goveji hrbet. Vsi ti kosi so primerni za pripravo golaža, vendar je goveja plečka najpogosteje uporabljena, saj vsebuje veliko kolagena in je tudi cenejša.

Sestavine za goveji golaž

  • 500 g govedine ali junetine (plečka, bočnik, vratovina, stegno)
  • 300 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 500 ml goveje juhe
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 1 žlica moke
  • 1 žlička sladke rdeče paprike
  • 5 žlic paradižnikove mezge
  • lovorov list
  • sol in poper

Postopek

1Meso narežite na kocke velikosti 2-3 cm. Očistite čebulo in jo narežite na manjše kocke. Stroka česna olupite in sesekljajte.

2V veliki posodi segrejte olje na srednji temperaturi. Dodajte meso in ga pražite, dokler ne postane rjavo na vseh straneh. Odstranite meso iz posode in ga postavite na stran.

3Na istem olju, na srednji temperaturi, popražite čebulo, dokler ne postane mehka in prosojna, kar traja približno 5 minut. Dodajte sesekljan česen in pražite še 1 minuto.

4Vmešajte moko in papriko v prahu ter ju dobro premešajte. Pražite še 1 minuto, da moka postane rjava.

5Postopoma vmešajte govejo juho, dokler ne dobite gladke omake. Dodajte paradižnikovo pasto, lovorjeva lista, kis, sol in poper. Premešajte.

6Vrnite meso v posodo z omako. Zmanjšajte temperaturo in pokrijte posodo s pokrovom. Kuhajte na nizki temperaturi približno 2 uri, dokler meso ne postane mehko.

7Preden postrežete, odstranite lovorjeva lista. Postrezite s kuhanim krompirjem ali testeninami. Po želji lahko okrasite s sveže sesekljanimi peteršiljevimi listi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite