Govedina Stroganov

Znam svetuje

Govedina Stroganov, imenovana tudi “beef Stroganoff” v angleško govorečih državah, je klasika ruske kuhinje. Gre za je jed francoskega kuharja, ki je pripravil jed za rusko družino Stroganov, po katerem je tudi dobila ime.

Govedina Stroganov in njen okus

Gre za jed iz tanko narezane govedine, običajno pljučne pečenke, ki je obogatena z omako na osnovi kisle smetane, čebule, gobic in začimb. Omaka postane bogata, kremasta in okusna ter obogatena s teksturo in okusom čebule, šampinjonov in drugih začimb, kot so gorčica in paradižnikova mezga.

Meso je nežno in mehko, saj je hitro praženo, kar ohranja njegovo sočnost. Okusi gobic dodajo globino in naravno aromo jedi, medtem ko limonin sok ali paradižnikova mezga prinesejo rahlo kiselkast ton. Začimbe, kot je poper, dajo pikanten element, ki dopolnjuje celoten okus.

Celotna kombinacija ustvarja prijetno harmonijo med slanim, kislim, kremastim in pikantnim okusom.

Govedino Stroganov običajno postrežemo s prilogo, kot so riž, pire krompir, testenine ali kruh. Imamo pa še nekaj predlogov:

  1. Kot glavno jed s prilogo: Postrezite govedino Stroganov kot glavno jed, običajno z rižem, pire krompirjem, testeninami ali kruhom. Jed je odlična za kosilo ali večerjo.
  2. S testeninami: Zmešajte govedino Stroganov s kuhanimi testeninami, kot so rezanci ali fettuccine. Okusna omaka se bo lepo obnesla s testeninami.
  3. V sendvičih ali wrapih: Uporabite govedino Stroganov kot nadev za sendviče ali wrape. Napolnite jih s to okusno mesno jedjo in dodajte zelenjavo po želji.
  4. V solatah: Ohladite govedino Stroganov in jo dodajte k solatam, kot so mešane listnate solate ali solata iz svežega zelja. Ta dodatek bo solati dal okusno mesno noto.
  5. Na toastu: Postrezite govedino Stroganov na popečenem toastu ali kruhu. To je odlična izbira za hiter prigrizek ali lahek obrok.
  6. Kot nadev za pite: Uporabite govedino Stroganov kot nadev za pite ali quiche. To bo piti dodalo bogat okus in srčnost.
  7. V polnjenih paprikah ali bučkah: Uporabite govedino Stroganov kot nadev za paprike ali bučke. To je odlična alternativa tradicionalnim nadevom.

Prehranska vrednost govedine Stroganov

Ocenjena prehranska vrednost na porcijo:

  • Energijska vrednost: Približno 400-500 kcal
  • Beljakovine: Približno 20-30 g
  • Maščobe: Približno 20-30 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 20-30 g
  • Vlaknine: Približno 2-4 g
  • Sladkorji: Približno 2-4 g
  • Natrij: Približno 600-800 mg

Recept za govedino Stroganov ponuja zmerno energijsko vrednost s poudarkom na beljakovinah iz mesa in zdravih maščobah. Obogaten je s hranili, kot so vitamini in minerali iz zelenjave ter ogljikovi hidrati iz dodanih sestavin, vendar je priporočljivo uravnotežiti porcijo za zdrav obrok. Povečajte količino zelenjave, kot so paprika, brokoli, grah ali paradižnik, ki bodo obogatili obrok z vitamini, minerali in vlakninami. Uporabite polnozrnate testenine, da povečate vsebnost vlaknin in zagotovite boljšo prebavo.

Sarme iz pečice

Sestavine za govedino Stroganov

  • 300 g pljučne pečenke
  • 300 g  šampinjonov
  • poper
  • sol
  • 1 žlička gorčice
  • 100 ml hladne zelenjavne osnove
  • 200 g jogurta
  • 1 žlica sončnega olja
  • 1 žlica rastlinske masti
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlica gladke moke
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlica gladke moke
  • 1 vejica kopra
  • 1 velika čebula

Postopek

1Meso narežemo na tanke trakove dolge približno 3 centimetre. Gobe obrišemo z vlažno krpo in jih narežemo na lističe. Premešamo jih z limoninim sokom. Čebulo olupimo in jo na drobno narežemo.

2V veliki ponvi segrejemo pol žlice rastlinske mast in trakove mesa pri visoki temperaturi ter med stalnim mešanjem na hitro opečemo. Vzamemo jih ven in jih držimo na toplem. V ponvi segrejemo še preostalo olje in mast. Gobe in čebulo pražimo pri visoki temperaturi približno dve minuti.

3V zelenjavni osnovi razmešamo žlico gladke moke in primešamo jourt ter kislo smetano. Nato zmes prilijemo h gobam s čebulo in med stalnim mešanjem počasi kuhamo, dokler se omaka ne zgosti. Zmešamo gočico, paradižnikovo mezgo, jogurtovo omako z gobami in tanke trakove mesa ter vse dobro pregrejemo.

4Na koncu jed posolimo, popopramo in posipamo z nasekljanim koprom. Skromnejša različica klasične govedine stoganov je manj mesa in več gob.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite