Odlična goveja pečenka.
Sestavine
- 2 čebuli
- 1 korenček
- 150 g gomolje zelene
- 3 brinove jagode
- 1 čajna žlica črnega popra v zrnu
- 3 klinčki
- 2 lovorova lista
- 250 ml rdečega vinskega kisa
- 1 kg govedine
- sol
- poper
- 2 jedilni žlici topljenega masla
- 100 g rozin
- 100 g črnega kruha
Priprava
1Čebuli, korenček in zeleno olupimo ter narežemo na kocke. Vse skupaj zavremo z začimbami, s kisom in 350 ml vode ter ohladimo. Meso operemo, otremo in položimo v marinado. Pustimo počivati najmanj 2 dni.
2Nato meso vzamemo iz marinade, otremo ter solimo in popramo. V pekaču segrejemo stopljeno maslo in v njem na vseh straneh dobro popečemo meso. Prilijemo marinado, meso pokrijemo in ga pri nizki temperaturi dušimo 2 uri. Večkrat ga obrnemo.
3Meso vzamemo iz pekača in postavimo na toplo. Sok pečenke precedimo in zavremo. Rozine oplaknemo z vročo vodo in jih damo v omako. Črni kruh drobno naribamo in damo v omako. Med mešanjem kuhamo, da nastane kremasta omaka.
4Marinirano pečenko narežemo na rezine in jo postrežemo z omako.