Domači piščančji kebab

Znam svetuje

Domači piščančji kebab ne spada ravno med zdravo prehrano, a če ga naredimo doma, vsaj vemo, kaj smo dali vanj.

Domači piščančji kebab in njegov okus

Domači piščančji kebab z opisanimi sestavinami ima osvežujoč, aromatičen in pikanten okus. Piščančje meso, marinirano v limoninem soku, oljčnem olju, čebuli, česnu ter začimbah, prinese sočnost in bogastvo okusov.

Začimbe, kot so curry, čili in mleti koriander, dodajo pikantno in eksotično noto, medtem ko sol in poper uravnotežita celoten okus. Sveža zelena solata, paradižnik in bazilika prispevata svežino, jogurtova omaka pa doda kremno teksturo in nežno kislost. Jufke ali tortilje dodajo hrustljavost in dopolnile celotno gurmansko izkušnjo.

Hranila v piščančjem kebabu

S piščančjim kebabom boste v telo vnesli številna hranila. S piščančjim mesom dobimo beljakovine, B vitamini, zlasti B3 (niacin) in B6 (piridoksin), fosfor, cink in železo. S čebulo dobimo vitamin C, vitamin B6, folate, kalij in magnezij. Čeen doda aliln, kar je naravni antibiotik, pa še vitamin C, vitamin B6 in mangan. Začimbe dodajo različne antioksidante, jogurtova omaka beljakovine, kalcij in probiotike, jufka oziroma tortilja pa ogljikove hidrate.

Uporabite recept na različne načine:

  1. Kebab v tortilji ali piti:
    • Nadevajte jufke ali tortilje z pripravljenim piščančjim kebabom in dodajte svežo zelenjavo, kot so rezine paradižnika, listi zelene solate in sveža bazilika. Po želji dodajte še jogurtovo omako. To je enostavna in hitra možnost za obrok.
  2. Solata s piščancem:
    • Pripravite solato, kjer je piščančji kebab osrednja sestavina. Zmešajte narezano meso z rezinami paradižnika, listi zelene solate, baziliko in jogurtovo omako. Lahko dodate tudi sveže rezine limone za dodaten okus.
  3. Kebab na žaru:
    • Pripravite piščančji kebab in ga spečete na žaru za tisti dodaten ognjeno hrustljav okus. Postrezite z dodatki, kot so tortilje, jogurtova omaka in sveža zelenjava.
  4. Hladna predjed ali prigrizek:
    • Naredite hladno predjed ali prigrizek s hladnim piščančjim kebabom, narezanim na manjše kose. Postrezite z mini tortiljami ali kot del domačega mešanega narezka.
  5. Wrap za malico:
    • Pripravite zavitek za malico, kjer uporabite jufko ali tortiljo kot ovojček za piščančji kebab. Dodajte rezine paradižnika, liste zelene solate in jogurtovo omako.
  6. Poleg riža ali krompirja:
    • Postrezite piščančji kebab poleg riža ali krompirjevih prilog. Dodajte še svežo solato in jogurtovo omako za popoln obrok.
  7. V burgerju:
    • Oblikujte piščančji kebab v burgerje in jih postrezite v burger štručki s tradicionalnimi burger dodatki, kot so paradižnik, solata in omaka.

Prehranska vrednost piščančjega kebaba

Spodaj je približna ocena prehranske vrednosti za eno porcijo piščančjega kebaba, ob predpostavki, da recept zadostuje za približno 4 porcije, pri čemer se jufke ali tortilje ne vključujejo v te ocene:

  • Energijska vrednost: 300-400 kcal
  • Beljakovine: 25-30 g
  • Maščobe: 15-20 g
    • Nasičene maščobe: 3-5 g
  • Ogljikovi hidrati: 10-15 g
    • Sladkorji: 2-4 g
  • Vlaknine: 2-4 g
  • Sol: 600-800 mg

Domači piščančji kebab je hranljiv obrok, ki prinaša bogat vir beljakovin iz piščančjega mesa, ključnih za mišično zdravje. Zelenjava, kot so zelena solata in paradižniki, dodaja vitamin C, folate in vlaknine, prispevajoča k imunskemu sistemu in prebavi.

Čebula in česen izboljšata aromo in vsebujeta antioksidante, medtem ko oljčno olje prinaša mononenasičene maščobe in antioksidante, kar podpira zdravje srca. Jogurtova omaka dopolnjuje jed s kalcijem, beljakovinami in koristnimi bakterijami za prebavni sistem.

Sestavine za domači piščančji kebab

  • 500 g piščančjega mesa brez kože in kosti, priporočamo prsi in bedra
  • 1 limona – sok
  • 1 drobno nasekljana čebula
  • 2 stroka nasekljanega česna
  • 0,2 dl oljčnega olja
  • 1 žlička mešanice začimb (curry, čili v prahu, mleti koriander)
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke popra
  • 1 manjša glava zelene solate
  • 2 paradižnika
  • 1 šopek sveže bazilike
  • 2 dl jogurtove omake
  • 4 jufke ali tortilje

Postopek

1Piščančke meso narežemo na tanke trakove, prelijemo ga z limoninim sokom, eno žlico oljčnega olja, dodamo začimbe, sol, poper in drobno nasekljana česen in čebulo. Dobro premešamo, pokrijemo in postavimo za eno uro v hladilnik. Če ne marate pekoče hrane, namesto čilija uporabimo mleto sladko papriko.

2Solato operemo, razdelimo na liste in jih posušimo na kuhinjski brisački. Paradižnika operemo in z ostrim nožem narežemo na tanke kolute.

3V večjo ponev damo oljčno olje in jo segrejemo. Dodamo piščančje meso z marinado in na zmernem ognju, ob stalnem mešanju, pražimo približno 10 minut, da se meso z vseh strani dobro popeče.

4Tortilje ali jufko segrejemo na vroči plošči ali ponvi, postavimo na krožnik, obložimo z listi solate, paradižnikom, piščancem, prelijemo z jogurtovo omako, potresemo še z baziliko in zvijemo. Zavijemo tako, da spodvihamo robove in se omaka ne bo cedila iz zavitka.

5Zelenjavo in dodatke, ki jih zlagamo v jufko, lahko določimo sami: solato zamenjamo s svežim, narezanim zeljem, dodamo razkoščičene oljke, kapre …  Postrežemo takoj.

Nasvet

Če nimamo pri roki jufke ali tortilje, spečemo tanke palačinke brez jajc in mleka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite