Odliฤen domaฤ polnozrnat kruh.
Sestavine
- 400 g polnozrnate pลกeniฤne moke
- 100 g polbele pลกeniฤne moke (tip 850)
- 10 g soli
- 5 g sladkorja
- 15 g kvasa
- 4 dl vode
Postopek
1Obe vrsti moke presejemo v skledo, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sol in sladkor. Postopoma prilivamo vodo in zamesimo gladko in enovito testo. Pustimo ga na pomokani delovni povrลกini pri sobni temperaturi, da poฤiva 10 minut.
2Nato testo premesimo in po ลพelji pustimo v enem kosu ali ga razdelimo na pol. Oblikujemo ga v hlebฤek ali ลกtruco.
3Pripravimo koลกarico za vzhajanje kruha in jo pomokamo. Vanjo damo oblikovano testo. Pustimo ga vzhajati, dokler ne naraste za polovico.
4Vzhajano testo iz koลกarice prekucnemo na pekaฤ in ga po povrลกini zareลพemo.
5Polnozrnati kruh peฤemo 35 minut pri 240ยฐC.