Polbeli kruh

Znam svetuje

Ko zadiลกi po domaฤem.

Sestavine

Kvasni nastavek

  • 2 dcl mlaฤnega mleka
  • 1 ลพliฤka sladkorja
  • 1 ลพliฤka moke
  • 7 g suhega kvasa

Testo

  • 500 g poljubne moke (npr. 350 g moke TIP 500, 150 g pirine moke s semeni)
  • 50 ml olivnega olja (lahko tudi navadno sonฤniฤno ali repiฤino olje)
  • ลพlica soli (kruh mora imeti okus)
  • 110 ml vode

Postopek

1Pripravimo kvasni nastavek in pustimo vzhajati cca. 10 minut, nato ga prelijemo v prej pripravljeno skledo oziroma posodo za gnetenje s 500 g moke, soljo ob robovih in z oljem ter poฤasi dodamo ลกe vodo. Vse lahko enostavno zmeลกamo oziroma zgnetemo z mikserjem, kar pa moramo poฤeti pribliลพnoย 15 minut, nato pa pustimo vzhajati okoli 30 minut. Hkrati lahko dodamo v vzhajano testo ลกe malce semen (ni nujno, ker ima pirina moka, na primer, ลพe zrnca). Pregnetemo testo na hitro in pustimo vzhajati ลกe 30 minut.

2Vzhajano testo nato prestavimo na pomokan pult in ga parkrat samo prepognemo. Na vrhu ga lahko z ostrim rebrastim noลพkom prereลพemo – za lepลกi videz in da vam kruh ob straneh ne bi poฤil. Nato pripravljeno vzhajano testo prestavimo v pekaฤ. Ta naj bo naoljen, lahko pa uporabimo tudi peki papir.ย Peฤico vkljuฤimo na navadno peko na 230ยฐC.

3Priporoฤamo, da na dno peฤice postavite posodo z 2 dcl vode, ker bo tako kruh dobil dovolj vlage med peko, da bo skorja kruha lepe barve in prav hrustljava. Kruh vstavimo v prej ogreto peฤico in peฤemo cca. 35 minut. Kruh se ne bo prijel in se ga lepo vzame iz pekaฤa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite