Polbeli kruh

Znam svetuje

Ko zadiši po domačem.

Sestavine

Kvasni nastavek

  • 2 dcl mlačnega mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička moke
  • 7 g suhega kvasa

Testo

  • 500 g poljubne moke (npr. 350 g moke TIP 500, 150 g pirine moke s semeni)
  • 50 ml olivnega olja (lahko tudi navadno sončnično ali repičino olje)
  • žlica soli (kruh mora imeti okus)
  • 110 ml vode

Postopek

1Pripravimo kvasni nastavek in pustimo vzhajati cca. 10 minut, nato ga prelijemo v prej pripravljeno skledo oziroma posodo za gnetenje s 500 g moke, soljo ob robovih in z oljem ter počasi dodamo še vodo. Vse lahko enostavno zmešamo oziroma zgnetemo z mikserjem, kar pa moramo početi približno 15 minut, nato pa pustimo vzhajati okoli 30 minut. Hkrati lahko dodamo v vzhajano testo še malce semen (ni nujno, ker ima pirina moka, na primer, že zrnca). Pregnetemo testo na hitro in pustimo vzhajati še 30 minut.

2Vzhajano testo nato prestavimo na pomokan pult in ga parkrat samo prepognemo. Na vrhu ga lahko z ostrim rebrastim nožkom prerežemo – za lepši videz in da vam kruh ob straneh ne bi počil. Nato pripravljeno vzhajano testo prestavimo v pekač. Ta naj bo naoljen, lahko pa uporabimo tudi peki papir. Pečico vključimo na navadno peko na 230°C.

3Priporočamo, da na dno pečice postavite posodo z 2 dcl vode, ker bo tako kruh dobil dovolj vlage med peko, da bo skorja kruha lepe barve in prav hrustljava. Kruh vstavimo v prej ogreto pečico in pečemo cca. 35 minut. Kruh se ne bo prijel in se ga lepo vzame iz pekača.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite