Ocvirkova potica

Znam svetuje

Za nekoga najboljลกa potica je prav ocvirkova potica. Ne motijo se.

Sestavine za ocvirkovo potico

  • 800 g mehke bele moke
  • 400 ml mlaฤnega mleka
  • 1 kocka sveลพega kvasa
  • 1 ลพliฤka sladkorja
  • 2 ลพliฤki soli
  • 4 jajca
  • 200 g ocvirkov
  • 200 g masla
  • 2 ลพlici oljฤnega olja za premaz

Priprava

1Pripravimo kvasec, v decilitru mlaฤnega mleka raztopimo sladkor, dodamo ลพliฤko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja pribliลพno 15 minut.

2Moko presejemo v veฤjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, jajca,  preostalo mleko na rob pa potresemo sol in razporedimo maslo. Testo dobro pregnetemo, lahko najprej z elektriฤnim meลกalnikom, toliko ฤasa, da testo samo odstopi od posode, nato pa gnetemo ลกe na roke, toliko ฤasa, da se ne lepi veฤ.

3Oblikujemo hlebฤek in ga  pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na toplem vzhajati pribliลพno pol ure, da naraste na dvojni volumen.

4Med vzhajanjem ocvirke malo popraลพimo na svinjski masti.

5Vzhajano testo razvaljamo pribliลพno na pol cm debelo, po njem razporedimo ocvirke, malo pokapamo z maลกฤobo v kateri smo cvrli ocvirke in zavijemo kot potico. Postavimo ga v pekaฤ in pustimo vzhajati ลกe pribliลพno pol ure.

6Vzhajanega premaลพemo z oljฤnim oljem in damo v predgreto peฤico na 200 ยฐC za pribliลพno 10 minut. Po tem ฤasu zniลพamo temperaturo na 180 ยฐC in peฤemo ลกe 40 min. ฤŒe se skorja preveฤ hitro peฤe, oziroma preveฤ porjavi, pokrijemo s peki papirjem.

7Peฤenega vzamemo iz pekaฤa in malo ohladimo, najboljลกi je ลกe mlaฤen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite