Miklavževi parklji so liki iz slovenske folklore, povezani s praznikom svetega Miklavža, ki ga praznujejo 6. decembra.
Sveti Miklavž je znan tudi kot dobrotni svetnik, ki naj bi ponoči obdaril pridne otroke z darili. Poleg Miklavža pa nastopajo tudi parklji, ki imajo vlogo, da preverijo, ali so se otroci v preteklem letu vedli pridno ali ne.
Sestavine za osem (8) miklavževih parkljov
Testo
- 530 g moke
- 5 g suhega kvasa
- 35 g sladkorja
- 200 ml mleka
- 1 jajce
- 60 g masla
- 50 g grškega jogurta
- 1 polna čajna žlička soli
- rozine
Premaz
- 1 jajce
- 1 žlica mleka
- mak
Postopek
1V moko naredimo jamico. Vanjo nasujemo sladkor, kvas in vlijemo mlačno mleko. Vse skupaj rahlo premešamo in pustimo 10 minut, da se kvas aktivira. Nato dodamo sol, jajce, stopljeno maslo in jogurt. Zmes gnetemo tako dolgo, da testo postane voljno in se brez težav odlepi od sten posode in rok.
2Testo pokrijemo in pustimo počivati približno pol ure. Medtem pripravimo pekač, rozine in iz rdečega papirja ali blaga izrežemo parkljem jezičke.
3Testo razdelimo na 8 delov (najprej na pol, potem še obe polovici na pol …). Vsak del z dlanjo “razvaljamo” – lahko kar na pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem – in oblikujemo v pravokotnik debeline približno pol centimetra.
4Te pravokotnike nato zarežemo na vrhu in na dnu po sredini. Tako dobimo rogove in noge. Nato pa naredimo še po dve manjši zarezi na levi in desni strani za roki. Med njima naj ostane nekaj milimetrov prostora. S prsti oblikujemo glavo oziroma rogove, roke in noge.
5Za oči in popek uporabimo rozine. Potisnemo jih čisto do konca v testo, drugače med peko popadajo ven.
6S škarjami zarežemo približno 0,3 cm v testo in v luknjico namestimo rdeč papirček.
7Preden parklje potisnemo v pečico, jih še premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca in mleka. Nato posujemo mak po stopalih.
8Pečemo jih v ogreti pečici na 170 °C približno 10 minut – čas peke je odvisen od pečice, ker se te med seboj zelo razlikujejo. Parklji so pečeni, ko so zlato rjavkaste barve. Takrat jih nemudoma vzamemo iz pečice.