Kruh iz koprive je ฤudovite barve in odliฤnega okusa, tako da ga lahko jemo kar samega ali namazanega z tanko plastjo masla.
Sestavine za kruh iz koprive
- 200 g mehke bele moke
- 200 g pirine moke
- 1/2 kocke kvasa
- 1 ลพliฤka sladkorja
- 1 ลพliฤka soli
- 0,3 dl oljฤnega olja
- 2 ลพlici buฤnih ali sonฤniฤnih semen
- 100 g vrลกiฤkov mlade koprive โ pribliลพno
- 2 dl vode
Postopek
1Koprive naberemo v neonesnaลพenem okolju, jih operemo in blanลกiramo v vreli vodi. Pri rokovanju s koprivami ne pozabite na rokavice.
2Koprive odcedimo, oลพamemo in prihranimo vodo, v kateri so se kuhale, ter pustimo, da se voda ohladi do mlaฤnega.
3V mlaฤno koprivovo vodo nadrobimo kvas, dodamo ลพliฤko sladkorja in ลพliฤko moke, pustimo 10 minut, da se naredi kvasec.
4Obe moki presejemo s soljo, dodamo vzhajan kvas, oljฤno olje in zamesimo mehko testo.
5Testo pustimo pokrito vzhajati na toplem, dokler ne podvoji prostornine.
6Nato dodamo semena in drobno sesekljane kuhane vrลกiฤke mladih kopriv. Testo dobro premesimo, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo. ฤe postane testo preveฤ lepljivo, dodamo ลกe ลพlico ali dve bele moke.
7Iz testa oblikujemo hlebฤek in ga poloลพimo v pomaลกฤen (ali obloลพen s peki papirjem) pekaฤ.
8Ponovno pustimo vzhajati na toplem pribliลพno pol ure. Peฤico segrejemo na 200ยฐC, peฤemo 15 minut, nato temperaturo zniลพamo na 180ยฐC in peฤemo ลกe 20 – 25 minut, dokler kruh ni lepo zapeฤen.
9Peฤen hlebฤek vzamemo iz pekaฤa, ga prestavimo na kuhinjsko reลกetko, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.
ฤe te zanima…
- Koprive so skozi stoletja uporabljali za zdravljenje revmatizma in bolezni sklepov, z listi zdravili rane, s koprivnim sokom pa lasiลกฤe, teลพaveย z izpadanjem las, prhljajย in pleลกavosti.
- Za koprivo pravijo, da je ena najbolj koristnih rastlin. Kopriva je bogata z vitamini (A, C, K), minerali (ลพelezo, kalcij, magnezij) ter vlakninami. Te snovi igrajo kljuฤno vlogo pri ohranjanju zdravja in delovanja telesa.
- Kopriva pomaga pri detoksikaciji telesa, saj spodbuja delovanje ledvic in pospeลกuje izloฤanje strupenih snovi.
- Vsebuje spojine, ki krepijo imunski sistem in pomagajo telesu pri boju proti okuลพbam.
- Kopriva ima protivnetne lastnosti, zaradi katerih pomaga pri lajลกanju simptomov vnetij, kot so artritis in alergijske reakcije.
- Neลกteto ลกtudij kaลพe, da lahko kopriva pomaga uravnavati krvni tlak, kar je pomembno za zdravje srca in oลพilja.
- Nekatere raziskave nakazujejo, da kopriva pomaga tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, kar je koristno za ljudi s sladkorno boleznijo.