Kruh iz koprive

Znam svetuje

Kruh iz koprive je ฤudovite barve in odliฤnega okusa, tako da ga lahko jemo kar samega ali namazanega z tanko plastjo masla.

Sestavine za kruh iz koprive

  • 200 g mehke bele moke
  • 200 g pirine moke
  • 1/2 kocke kvasa
  • 1 ลพliฤka sladkorja
  • 1 ลพliฤka soli
  • 0,3 dl oljฤnega olja
  • 2 ลพlici buฤnih ali sonฤniฤnih semen
  • 100 g vrลกiฤkov mlade koprive โ€“ pribliลพno
  • 2 dl vode

Postopek

1Koprive naberemo v neonesnaลพenem okolju, jih operemo in blanลกiramo v vreli vodi. Pri rokovanju s koprivami ne pozabite na rokavice.

2Koprive odcedimo, oลพamemo in prihranimo vodo, v kateri so se kuhale, ter pustimo, da se voda ohladi do mlaฤnega.

3V mlaฤno koprivovo vodo nadrobimo kvas, dodamo ลพliฤko sladkorja in ลพliฤko moke, pustimo 10 minut, da se naredi kvasec.

4Obe moki presejemo s soljo, dodamo vzhajan kvas, oljฤno olje in zamesimo mehko testo.

5Testo pustimo pokrito vzhajati na toplem, dokler ne podvoji prostornine.

6Nato dodamo semena in drobno sesekljane kuhane vrลกiฤke mladih kopriv. Testo dobro premesimo, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo. ฤŒe postane testo preveฤ lepljivo, dodamo ลกe ลพlico ali dve bele moke.

7Iz testa oblikujemo hlebฤek in ga poloลพimo v pomaลกฤen (ali obloลพen s peki papirjem) pekaฤ.

8Ponovno pustimo vzhajati na toplem pribliลพno pol ure. Peฤico segrejemo na  200ยฐC, peฤemo 15 minut, nato temperaturo zniลพamo na 180ยฐC in peฤemo ลกe 20 – 25 minut, dokler kruh ni lepo zapeฤen.

9Peฤen hlebฤek vzamemo iz pekaฤa, ga prestavimo na kuhinjsko reลกetko, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

ฤŒe te zanima…

  • Koprive so skozi stoletja uporabljali za zdravljenje revmatizma in bolezni sklepov, z listi zdravili rane, s koprivnim sokom pa lasiลกฤe, teลพaveย z izpadanjem las, prhljajย in pleลกavosti.
  • Za koprivo pravijo, da je ena najbolj koristnih rastlin. Kopriva je bogata z vitamini (A, C, K), minerali (ลพelezo, kalcij, magnezij) ter vlakninami. Te snovi igrajo kljuฤno vlogo pri ohranjanju zdravja in delovanja telesa.
  • Kopriva pomaga pri detoksikaciji telesa, saj spodbuja delovanje ledvic in pospeลกuje izloฤanje strupenih snovi.
  • Vsebuje spojine, ki krepijo imunski sistem in pomagajo telesu pri boju proti okuลพbam.
  • Kopriva ima protivnetne lastnosti, zaradi katerih pomaga pri lajลกanju simptomov vnetij, kot so artritis in alergijske reakcije.
  • Neลกteto ลกtudij kaลพe, da lahko kopriva pomaga uravnavati krvni tlak, kar je pomembno za zdravje srca in oลพilja.
  • Nekatere raziskave nakazujejo, da kopriva pomaga tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, kar je koristno za ljudi s sladkorno boleznijo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite