Bananin kruh brez sladkorja – naravno sladek, sočen in poln okusa

Znam svetuje

Bananin kruh brez sladkorja – naravno sladek, sočen in poln okusa je popoln dokaz, da za odličen prigrizek ne potrebujemo dodanega sladkorja. Zrele banane poskrbijo za bogato aromo in prijetno naravno sladkost, medtem ko mehka tekstura in nežna aroma cimeta ustvarita pristen domač okus. To je kruh, ki ga boste pekli znova in znova – za zajtrk, sladico ali popoldanski grižljaj brez slabe vesti.

Sestavine za bananin kruh brez sladkorja

  • 4 zrele banane (3 za maso, 1 za okras)
  • 2 jajci
  • 90 g navadnega jogurta
  • 190 g polnozrnate moke
  • 1 pecilni prašek
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička cimeta
  • (po želji) 1–2 žlici medu ali javorjevega sirupa
  • (po želji) pest orehov ali koščkov temne čokolade

Postopek priprave bananinega kruha brez sladkorja

1 Tri banane olupite in jih z vilicami zmečkajte v gladko maso. Jajci rahlo stepite in dodajte jogurt ter zmečkane banane. Dobro premešajte, da se sestavine povežejo.

2 V drugi posodi zmešajte moko, pecilni prašek, cimet in sol. Suhe sestavine postopoma vmešajte v mokro maso, medtem ko nežno mešate, da dobite gladko zmes brez grudic.

3 Po želji dodajte nasekljane orehe ali koščke temne čokolade, da kruh dobi dodatno teksturo in bogastvo okusa.

4 Pekač za kruh obložite s papirjem za peko ali ga premažite z maslom. Zmes vlijte v pekač in po vrhu položite banano, prerezano po dolgem, za lep dekorativni videz.

5 Pecite v ogreti pečici na 180 °C približno 50–60 minut. Preden ga vzamete iz pečice, preverite s testom z zobotrebcem – če iz kruha pride čist, je kruh pečen.

Nasveti za popoln bananin kruh brez sladkorja

• Uporabite zelo zrele banane – čim bolj rjave so, tem bolj sladek bo kruh.
• Kruh lahko po želji dodatno osladite z žlico medu ali javorjevega sirupa.
• Za bolj bogat okus dodajte žličko vaniljeve arome ali ščepec muškatnega oreščka.
• Kruh hranite v dobro zaprti posodi – ostane svež do 3 dni ali ga lahko zamrznete za kasneje.
• Odličen je tudi popečen, namazan z arašidovim maslom ali grškim jogurtom.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko uporabim ovseno moko namesto polnozrnate?

Da, lahko. Kruh bo nekoliko bolj rahel in rahlo vlažnejši. Če uporabljate ovseno moko, priporočamo dodati še žličko več pecilnega praška.

Kako vem, da je kruh pečen?

Kruh je pečen, ko se ob pritisku na sredino rahlo upre in ko zobotrebec po vbodu ostane čist. Po peki ga pustite 10 minut v modelu, nato ga prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladi.

Lahko bananin kruh zamrznem?

Seveda! Ohlajen kruh narežite na rezine, jih ločeno zamrznite in po potrebi segrejte v opekaču ali pečici. Tako boste imeli vedno pri roki zdrav in okusen prigrizek.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite