Zelenjavna juha s krompirjem

Znam svetuje

Zelenjavna juha s krompirjem je preprosta, hranljiva in krepčilna jed, ki vas bo razvajala z bogatimi okusi in svežimi sestavinami. Uporabimo sezonsko zelenjavo, ki se trenutno prodaja na tržnici. Vzamemo velik lonec in ga postavimo na srednje močan ogenj. Dodajte oljčno olje, nasekljano čebulo in pražite, da se čebula zmehča in postane prosojna. Dodajte tudi sesekljan česen, ki bo juhi podaril čudovit okus. Nato je čas za korenčke. Narezane na kolobarje jih dodajte v lonec in pražite, da se nežno karamelizirajo. To bo sprostilo naravne sladkorje in okus korenčka bo postal še bogatejši.

Sedaj je čas za zvezdo te juhe – krompir! Olupite in narežite krompir na kocke ter jih dodajte v lonec, zatem pa še narezane stebla zelene, por in rdečo papriko. Vse skupaj dobro premešajte, da se okusi združijo. Dodajte vodo in počakajte, da juha zavre. Ko zavre, zmanjšajte temperaturo in pustite, da se juha počasi kuha 20-30 minut. To bo omogočilo, da se zelenjava lepo zmehča in okusi prepletejo. Proti koncu dodajte še narezano bučko.

Ko je zelenjava kuhana, je čas, da postanete kreativni. Vzamete palični mešalnik ali mešalnik za hrano in vse skupaj zmeljete, dokler ne dobite gladke konsistence. Če pa želite dodati malo teksture, lahko pustite nekaj kock zelenjave nedotaknjenih. Na koncu pa dodajte piko na i z začimbami. Začinite juho s soljo in sveže mletim črnim poprom, da poudarite okuse. Dodajte ščepec sesekljanega svežega peteršilja, da boste jedi dali svežino in barvitost.

Sestavine za zelenjavno juho s krompirjem

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čebula, nasekljana
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 3 korenčki, narezani na kolobarje
  • 2 krompirja, olupljena in narezana na kocke
  • 2 stebla zelene, narezana na rezine
  • 1 por, narezan na kolobarje
  • 1 rdeča paprika, narezana na kocke
  • 1 zeleno ali rumeno bučko, narezano na kocke
  • 1 liter zelenjavne juhe ali vode
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
  • sol
  • sveže mlet črni poper

Postopek

1V velikem loncu segrejemo oljčno olje na srednji temperaturi. Dodamo nasekljano čebulo in pražimo, dokler ne postane mehka in prosojna. Dodamo tudi sesekljan česen ter korenček in pražimo še nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča.

2V lonec dodamo narezane krompirje, zeleno, por in rdečo papriko. Dobro premešamo, da se zelenjava enakomerno prepraži. Nato dodamo juho ali vodo. Pustimo, da zavre, nato pa zmanjšajte temperaturo in pustimo, da juha počasi vre približno še 20-30 minut, dokler se zelenjava ne zmehča. Proti koncu dodamo še narezane bučke, saj so zelo hitro kuhane.

3Ko je zelenjava kuhana, juho odstranimo s štedilnika in jo s pomočjo paličnega mešalnika ali mešalnika zmiskamo, da dobimo gladko konsistenco. Če želimo bolj grobo teksturo, lahko nekaj kock zelenjave pustimo nedotaknjene.

4Juho začinite s soljo in sveže mletim črnim poprom po okusu. Dodamo sesekljan svež peteršilj in premešamo. Postrezimo v toplih skledah, po želji pa lahko okrasite s svežimi zelišči ali prelijemo z nekaj kapljicami oljčnega olja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite