Za ljubitelje gobjih okusov je kremna gobova juha s porom prava poslastica, ki združuje bogatost svežih gob z globokim in intenzivnim okusom suhih gob.
Pri tem receptu je ključno ravnotežje med svežimi jurčki in suhimi gobami, kar ustvarja harmonično kombinacijo okusov. V nadaljevanju boste našli preprost, a izjemno okusen recept, kjer lahko idealne jurčke zamenjate tudi z drugimi vrstami gob po vašem okusu.
Sestavine za kremno gobovo juho s krompirjem
- 300 g svežih jurčkov
- 50 g suhih jurčkov
- 400 g krompirja
- 1 por
- 3 stroki česna
- 1 žlička svežih metinih lističev
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- šopek svežega peteršilja
- 50 ml oljčnega olja
- sol
- poper
- 4 kosi kruha
Postopek
1Suhe gobe namakamo v topli vodi vsaj 20 minut. Dobro jih ožamemo in vodo, v kateri so se namakali prihranimo. Sveže jurčke dobro očistimo in narežemo na manjše kose. Nekaj jih prihranimo za okras.
2Krompir olupimo in narežemo na kocke, por očistimo, odstranimo zeleni del in narežemo na kolobarje. Česen olupimo in drobno nasekljamo.
3V lonec damo 3 žlice oljčnega olja in na njem popražimo por, ko se ta zmehča, dodamo česen, ko ta zadiši pa še krompir in jurčke, sveže in posušene. Posolimo, popopramo, dodamo meto in dušimo tri minute, nato zalijemo z vročo zelenjavno juho in prilijemo še vodo, v kateri so se namakale suhe gobe.
4Na zmernem ognju kuhamo 40 minut, s paličnim mešalnikom juho zmiksamo v gladko kremo.
5Jurčke, ki smo jih prihranili, popražimo na ponvi z dvema žlicama oljčnega olja. Kruhove rezine rahlo premažemo z oljčnim oljem, narežemo na kocke in jih v vroči pečici pečemo 5 minut, da malo porjavijo, uporabimo funkcijo žara.
6Juho razdelimo na krožnike, potresemo s svežim peteršiljem, okrasimo z nekaj popraženih jurčkov in zraven ponudimo popečene kruhove kocke.