Jota s kislim zeljem

Znam svetuje

Jota je priljubljena enolonฤnica, predvsem na Primorskem in na Krasu. Vฤasih je jota veljala za jed reveลพev, danes pa je zaradi edinstvenega okusa in predvsem zdravih sestavin, vedno bolj priljubljena enolonฤnica.

Sestavine

  • 2 konzervi fiลพola
  • 600 g krompirja
  • 1 kg kislega zelja
  • 400 g suhih in prekajenih vrลกiฤkov
  • 2 veliki ฤebuli
  • 5 strokov ฤesna
  • ลกopek peterลกilja
  • steblo zelene
  • majaron
  • timijan
  • ลพliฤka sladke rdeฤe paprike
  • sol
  • poper
  • 0,3 dcl oljฤnega olja ali dve ลพlici svinjske masti

Postopek

1V veฤjem loncu, v tem boste kuhali joto, na masti ali olju popraลพimo sekljano ฤebulo, in sicer toliko ฤasa, da se zmehฤa. Ko je ฤebula  narejena, dodamo sesekljan ฤesen, narezano zeleno in peterลกilj Ko ฤesen zadiลกi v lonec damo  ลกe kislo zelje, ki ga prej malo oplaknemo pod tekoฤo vodo, da jota ne bo prekisla.

2Zaฤinimo s poprom, papriko, majaronom in timijanom, dobro premeลกamo, dodamo ลกe suho meso in na zmernem ognju duลกimo, po potrebi dolivamo vodo.

3Krompir olupimo, zreลพemo na majhne kocke, malo posolimo in skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, polovico krompirja z vodo v kateri se je kuhal zlijemo v lonec z zeljem.

4Eno konzervo fiลพola, skupaj s tekoฤino damo v zelje. Krompir, ki nam je ostal, drugo konzervo fiลพola in tekoฤino od fiลพola, spasiramo. Ta pire damo v joto, da bo lepo gosta.

5Zavremo na moฤnem ognju, potrebno je obฤasno premeลกati, da se jota ne prime na dno lonca. Pustimo vreti nekaj minut in naลกa jota je gotova. Meso nareลพemo in postreลพemo v joti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite