Jota s kislim zeljem

Znam svetuje

Jota je priljubljena enolončnica, predvsem na Primorskem in na Krasu. Včasih je jota veljala za jed revežev, danes pa je zaradi edinstvenega okusa in predvsem zdravih sestavin, vedno bolj priljubljena enolončnica.

Sestavine

  • 2 konzervi fižola
  • 600 g krompirja
  • 1 kg kislega zelja
  • 400 g suhih in prekajenih vršičkov
  • 2 veliki čebuli
  • 5 strokov česna
  • šopek peteršilja
  • steblo zelene
  • majaron
  • timijan
  • žlička sladke rdeče paprike
  • sol
  • poper
  • 0,3 dcl oljčnega olja ali dve žlici svinjske masti

Postopek

1V večjem loncu, v tem boste kuhali joto, na masti ali olju popražimo sekljano čebulo, in sicer toliko časa, da se zmehča. Ko je čebula  narejena, dodamo sesekljan česen, narezano zeleno in peteršilj Ko česen zadiši v lonec damo  še kislo zelje, ki ga prej malo oplaknemo pod tekočo vodo, da jota ne bo prekisla.

2Začinimo s poprom, papriko, majaronom in timijanom, dobro premešamo, dodamo še suho meso in na zmernem ognju dušimo, po potrebi dolivamo vodo.

3Krompir olupimo, zrežemo na majhne kocke, malo posolimo in skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, polovico krompirja z vodo v kateri se je kuhal zlijemo v lonec z zeljem.

4Eno konzervo fižola, skupaj s tekočino damo v zelje. Krompir, ki nam je ostal, drugo konzervo fižola in tekočino od fižola, spasiramo. Ta pire damo v joto, da bo lepo gosta.

5Zavremo na močnem ognju, potrebno je občasno premešati, da se jota ne prime na dno lonca. Pustimo vreti nekaj minut in naša jota je gotova. Meso narežemo in postrežemo v joti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite