Recept za domaฤo orehovo potico, ki vedno uspe.
Sestavine
Testo
- 70 dag gladke bele moke za vzhajano testo
- 10 dag masla
- 10 dag sladkorja
- 4 rumenjaki
- 5 dag kvasa
- ลพliฤka soli
- 1 vreฤka vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica 1 neลกkropljene pomaranฤe
- 1/2 litra mleka
Orehov nadev
- 70 dag mletih orehov (lahko tudi leลกnikov)
- 1/2 litra sladke smetane
- 15 dag masla
- 3 jajca (loฤimo rumenjake od beljakov)
- 20 dag sladkorja
- malo ruma
- 1 vaniljevega sladkorja
- 1 ลพliฤka mletega cimeta
- naribana lupinica ene neลกkropljene limone
Premaz
- 1 jajce
- sladkor v prahu
Postopek
1Moko presejemo v veฤjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo ลพliฤko sladkorja in pribliลพno 2 decilitra mlaฤnega mleka. Malo premeลกamo in pustimo, da kvas vzhaja.
2V manjลกo skledo damo rumenjake, sol, raztopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor in 2 decilitra mlaฤnega mleka. Z elektriฤnim meลกalnikom meลกamo toliko ฤasa, da se sladkor raztopi. Dodamo ลกe cimet in pomaranฤno lupinico in ลกe malo premeลกamo.
3Ko je kvas vzhajal, priฤnemo mesiti testo. Najlaลพje nam bo, ฤe uporabimo meลกalnik z nastavkom za gnetenje. ฤe ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Med meลกanjem poฤasi prilivamo jajฤno zmes. Gnetemo toliko ฤasa, da dobimo gladko, mehko in zraฤno testo, ki se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dolivamo preostalo mleko.
4Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebฤek, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtiฤkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno koliฤino. Medtem pripravimo nadev.
5Orehe zmeljemo (lahko damo polovico leลกnikov) in jih zmeลกamo s polovico sladkorja. Sladko smetano segrejemo do vretja in z njo poparimo orehe. Pustimo, da se masa malo ohladi, nato dodamo maslo. Ker je masa ลกe topla, se bo maslo stopilo. Dodamo ลกe rum, vaniljev sladkor, cimet, rumenjake in limonino lupinico. Dobro premeลกamo. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo trd sneg. Sneg neลพno vmeลกamo v orehovo maso. Nadev mora biti lepo mazljiv – ฤe je preredek, mu dodamo ลพlico ali dve piลกkotnih drobtin.
6Vzhajano testo razvaljamo na prst debelo in enakomerno namaลพemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in oblikujemo okrogel ลกtrukelj ali dva podolgovata kosa – odvisno, v ฤemu bomo pekli. Pekaฤ obloลพimo s peki papirjem in nanj poloลพimo potico. Na toplem jo pustimo vzhajati toliko ฤasa, da se njen volumen podvoji. Ko potica dovolj vzhaja, jo veฤkrat prebodemo s pletilko, da spusti zrak, ki se je nabral med vzhajanjem. Pomembno je, da jo prebodemo skozi in skozi, da se ne bo delila na plasti.
7Premaลพemo jo s stepenim jajcem in postavimo v peฤico, ki smo jo ogreli na 170ยฐC. Peฤemo jo 50 – 60 minut, dokler ni skorja lepo zlato rjava.
8Peฤeno potico vzamemo iz peฤice in jo nekaj ฤasa pustimo v pekaฤu. Nato jo obrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahu. Preden jo nareลพemo, poฤakamo, da se povsem ohladi. Potica res ni najbolj enostavna za pripravo, je pa (bojda) dobra potica ponos vsake gospodinje.