Orehova potica

Znam svetuje

Recept za domaฤo orehovo potico, ki vedno uspe.

Sestavine

Testo

  • 70 dag gladke bele moke za vzhajano testo
  • 10 dag masla
  • 10 dag sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 5 dag kvasa
  • ลพliฤka soli
  • 1 vreฤka vaniljevega sladkorja
  • naribana lupinica 1 neลกkropljene pomaranฤe
  • 1/2 litra mleka

Orehov nadev

  • 70 dag mletih orehov (lahko tudi leลกnikov)
  • 1/2 litra sladke smetane
  • 15 dag masla
  • 3 jajca (loฤimo rumenjake od beljakov)
  • 20 dag sladkorja
  • malo ruma
  • 1 vaniljevega sladkorja
  • 1 ลพliฤka mletega cimeta
  • naribana lupinica ene neลกkropljene limone

Premaz

  • 1 jajce
  • sladkor v prahu

Postopek

1Moko presejemo v veฤjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo ลพliฤko sladkorja in pribliลพno 2 decilitra mlaฤnega mleka. Malo premeลกamo in pustimo, da kvas vzhaja.

2V manjลกo skledo damo rumenjake, sol, raztopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor in 2 decilitra mlaฤnega mleka. Z elektriฤnim meลกalnikom meลกamo toliko ฤasa, da se sladkor raztopi. Dodamo ลกe cimet in pomaranฤno lupinico in ลกe malo premeลกamo.

3Ko je kvas vzhajal, priฤnemo mesiti testo. Najlaลพje nam bo, ฤe uporabimo meลกalnik z nastavkom za gnetenje. ฤŒe ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Med meลกanjem poฤasi prilivamo jajฤno zmes. Gnetemo toliko ฤasa, da dobimo gladko, mehko in zraฤno testo, ki se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dolivamo preostalo mleko.

4Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebฤek, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtiฤkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno koliฤino. Medtem pripravimo nadev.

5Orehe zmeljemo (lahko damo polovico leลกnikov) in jih zmeลกamo s polovico sladkorja. Sladko smetano segrejemo do vretja in z njo poparimo orehe. Pustimo, da se masa malo ohladi, nato dodamo maslo. Ker je masa ลกe topla, se bo maslo stopilo. Dodamo ลกe rum, vaniljev sladkor, cimet, rumenjake in limonino lupinico. Dobro premeลกamo. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo trd sneg. Sneg neลพno vmeลกamo v orehovo maso. Nadev mora biti lepo mazljiv – ฤe je preredek, mu dodamo ลพlico ali dve piลกkotnih drobtin.

6Vzhajano testo razvaljamo na prst debelo in enakomerno namaลพemo z nadevom. Testo tesno zvijemo in oblikujemo okrogel ลกtrukelj ali dva podolgovata kosa – odvisno, v ฤemu bomo pekli. Pekaฤ obloลพimo s peki papirjem in nanj poloลพimo potico. Na toplem jo pustimo vzhajati toliko ฤasa, da se njen volumen podvoji. Ko potica dovolj vzhaja, jo veฤkrat prebodemo s pletilko, da spusti zrak, ki se je nabral med vzhajanjem. Pomembno je, da jo prebodemo skozi in skozi, da se ne bo delila na plasti.

7Premaลพemo jo s stepenim jajcem in postavimo v peฤico, ki smo jo ogreli na 170ยฐC. Peฤemo jo 50 – 60 minut, dokler ni skorja lepo zlato rjava.

8Peฤeno potico vzamemo iz peฤice in jo nekaj ฤasa pustimo v pekaฤu. Nato jo obrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahu. Preden jo nareลพemo, poฤakamo, da se povsem ohladi. Potica res ni najbolj enostavna za pripravo, je pa (bojda) dobra potica ponos vsake gospodinje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite