Občutki krivde in kako se jih dokončno znebiti

Znam svetuje

Občutki krivde so kot komarji – nadležni in brez prave koristi. Tudi oni nas ‘pikajo’ in motijo vsakič, ko bi se radi imeli lepo. Zakaj? Razlog je morda v tem, da brezglavo sprejemamo odločitve, ki jih kasneje obžalujemo. Zato storimo (ali ne storimo) ali rečemo (ali ne rečemo) stvari, ki nemalokrat bolijo tako nas kot tiste okoli nas. Občutek krivde se lahko rodi tudi iz navade; to pomeni, da naša podzavest že avtomatsko izzove ta občutek vsakič, ko sprejmemo neko odločitev.

Najbolj učinkovit ‘protistrup’ občutku krivde je zato zavest oziroma zavestno odločanje. Vzemimo si čas in racionalno premislimo, katera odločitev je v dani situaciji najbolj primerna – odločitev A, B, C, D … Tako bomo ozavestili razlog svoje odločitve in preko tega nevtralizirali občutek krivde. Ko se, na primer, pogovorimo sami s seboj in ugotovimo, da potrebujemo počitek, pojdimo še korak dalje in ozavestimo, da bo počitek koristil tako nam (našemu psihofizičnemu zdravju), kot našim bližjim (ko smo zdravi in polni energije lahko nudimo več tudi drugim). Na ta način se bodo občutki krivdi razblinili kot milni mehurčki, mi pa bomo zasluženo uživali svoj dopust.

Občutki krivde so potrata časa in energije. V primeru, da (ne) storimo ali (ne) rečemo nekaj, kar kasneje obžalujemo, se raje naučimo reči oprosti in žal mi je. To sicer ne bo izbrisalo preteklosti, bo pa pokazalo drugi osebi, da se zavedamo svoje napake in da se kesamo. Od tu dalje pa je na nas, da se naučimo zavestno izbirati svoja dejanja in svoje besede.

Ko Jaz zmorem sprejemati zavestne odločitve, zmorem tudi živeti brez občutkov krivde. In tako življenje si tudi zaslužimo.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Facebookova skupina Čajanka z Dušo ter Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite