Kremna, okusna rižota s piščančjim mesom in bučkami je enostavno in dobro kosilo.
Sestavine
- 1 piščančje prsi
- 250 g bučk
- 370 g riža (arborio)
- 1 čebula
- 3 stroki nasekljanega česna
- 1 žlica sveže nasekljanega peteršilja
- 100 g sveže naribanega parmezana
- 2 dl suhega belega vina
- 1 l tople jušne osnove
- 0,3 dl oljčnega olja
- 10 g masla
- sol in poper po okusu
Postopek
1Piščančje prsi operemo, osušimo s papirnato brisačo in narežemo na majhne kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Bučke operemo in narežemo na kocke.
2V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njem zlato-rumeno popečemo piščanca, ki smo ga malo posolili. Vzamemo ga iz ponve in shranimo na toplem.
3V isto ponev damo najprej čebulo, jo posolimo in pražimo nekaj minut, da se zmehča. Nato dodamo česen, ko ta zadiši pa še bučke, peteršilj in riž. Na hitro prepražimo, da riž postekleni in zalijemo z belim vinom. Na visoki temperaturi dušimo toliko časa, da izhlapi polovica tekočine, ob tem pa stalno mešamo.
4Dodamo zajemalko jušne osnove. Mešamo in ko tekočina izhlapi, dodamo naslednjo zajemalko. To ponavljamo toliko časa, da je riž skoraj kuhan, kar traja nekje 16-18 minut, navodila pa imamo tudi na embalaži.
5Pet minut pred koncem dodamo še piščančje meso, popopramo, poskusimo, če je dovolj začinjeno in dušimo nekaj minut. Čisto na koncu primešamo še nariban parmezan in košček masla. Dobro premešamo in pustimo dve minuti, naj počiva. Preden postrežemo, dodamo še malo sveže mletega popra.