Zamrznjena zelenjavna osnova za govejo juho – priročno iz domače vrta “na zalogo”

Znam svetuje

Zamrznjena zelenjavna osnova za govejo juho – priročno iz domačega vrta “na zalogo” je preprosta priprava, ki vam omogoči, da kadarkoli hitro pripravite okusno govejo juho brez dolgega rezanja in čiščenja. Sveža domača zelenjava – korenček, zelena, peteršilj in koren zelene – se očisti, nareže, poveže v snopke, zamrzne in potrpežljivo čaka na pravo priložnost. Idealna rešitev za hitrejši nedeljski obrok ali kadar vas presenetijo gostje.

Sestavine za zamrznjeno zelenjavno osnovo za govejo juho (približno za 4 l juhe)

  • 500 g majhnih do srednje velikih korenčkov, opranih in brez vrhov
  • 300 g korena zelene (celer-koren), olupljenega ali dobro očiščenega
  • 200 g zelene (stebla z listi, če jih imate) – dobro oprane
  • 200 g peteršilja (korenina in listi) – dobro opranega
  • po želji: 1–2 čebuli (olupljeni) in 2–3 stroki česna – za bolj aromatično osnovo
  • vejica svežega timijana ali lovorov list za aromo – po želji dodajte k zelenjavi

Postopek priprave

1 Najprej vso zelenjavo temeljito operite in osušite. Korenček narežite na približno 4–5 cm dolge palčke, koren zelene na podobne ali nekoliko manjše kose. Zeleno in peteršilj pustite v večjih snopih – listi naj ostanejo, stebla pa po potrebi nekoliko skrajšajte. Če uporabljate čebulo in česen, ju olupite, česen pa rahlo zdrobite.

2 Z vsakim kompletom zelenjave oblikujte snop: denimo 3 korenčke, 1 kos korena zelene, majhen šopek peteršilja in nekaj stebel zelene. Po želji dodajte vejico timijana ali lovorov list. Snop lahko povežete s kuhinjsko vrvico ali gumico.

3 Pripravljene snopke za nekaj minut blanširajte v vreli vodi (1–2 minuti), nato jih hitro ohladite v ledeni vodi in dobro odcedite. Blanširanje pomaga ohraniti barvo, aromo in strukturo zelenjave, zlasti če jo boste hranili dlje časa.

4 Snopke razporedite na plitev pladenj, obložen s papirjem za peko, in jih položite v zamrzovalnik, dokler se popolnoma ne strdijo (približno 2–3 ure). Nato jih prestavite v vrečke ali posode za zamrzovanje, označite z datumom in vsebino ter poskrbite, da iztisnete čim več zraka – tako bo kakovost ostala boljša.

5 Ko boste pripravljali govejo juho, v vrelo jušno osnovo (ali vodo z govejimi kostmi) dodajte 1–2 snopka – odvisno od količine juhe. Kuhajte približno 30–40 minut, dokler zelenjava ne postane mehka in juha lepo aromatična.

6 Po kuhanju juho precedite in odstranite snopke zelenjave ter morebitne kosti. Osnovo po potrebi dosolite, popoprajte in dodajte sveža zelišča. Postrezite kot čisto juho ali uporabite za pripravo drugih jedi.

Nasveti za pripravo in zamrzovanje

• Pred zamrzovanjem zelenjavo popolnoma ohladite, da preprečite nastanek ledenih kristalov.
• Uporabite kakovostne vrečke za zamrzovanje in iztisnite čim več zraka – to bistveno podaljša obstojnost.
• Vrečke označite z datumom in sestavinami – priporočljivo je, da jih porabite v treh mesecih.
• Če zelenjavo uporabljate v juhi, ki se kuha dalj časa, velikost rezin ni bistvena – pomembna je aroma.
• Pripravite več snopkov hkrati – v zamrzovalniku bodo vedno pri roki, ko boste želeli hitro juho.
• Za več teksture lahko del zelenjave zamrznete surovega in ga dodate tik pred koncem kuhanja.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko zelenjavo zamrznem surovo, brez blanširanja?

Da, lahko, vendar pri korenasti zelenjavi blanširanje pomaga ohraniti barvo, okus in teksturo – še posebej, če jo nameravate hraniti več mesecev. Če boste snopke uporabili v nekaj tednih, blanširanje ni nujno.

Kako dolgo je taka zamrznjena zelenjava uporabna?

Če je pravilno zapakirana (z malo zraka v vrečki ali posodi), bo ohranila najboljši okus približno 2–3 mesece. Po tem času se kakovost lahko nekoliko zmanjša, vendar bo še vedno uporabna za osnovo juhe.

Ali moram zelenjavo pred uporabo odtajati?

Ni potrebe – snopke lahko neposredno iz zamrzovalnika dodate v vrelo juho. Kuhajte jih le nekaj minut dlje, da se povsem zmehčajo in sprostijo svojo aromo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite