Škampov curry z rižem

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški) Deutsch (Nemščina) Italiano (Italijanski)

Škampov curry z rižem je čudovita eksotična jed, ki združuje sveže morske sadeže in kremasto kokosovo omako, polno aromatičnih začimb. Sočni škampi se med kuhanjem prepojijo z okusi česna, curryja, kurkume in čilija, kar ustvarja jed, ki je hkrati nežna in pikantna. Postrežena z dišečim basmati rižem in limeto, ta jed vnese na mizo pravo tropsko vzdušje.

Sestavine za škampov curry z rižem (za 4 osebe)

  • 500 g očiščenih škampov
  • 2 stroka česna
  • 1 manjša čebula
  • 2 žlici olja (sončnično ali kokosovo)
  • 1 žlička curry začimbne mešanice
  • 1 žlička kurkume
  • 1 manjši čili (po želji, za ostrino)
  • 1 žlička grobo mletega črnega popra
  • 1 manjša rdeča paprika
  • 1 šopek svežega peteršilja ali koriandra
  • 400 ml kokosovega mleka
  • sol
  • 250 g basmati riža
  • 1 limeta (za serviranje)

Postopek

1Najprej skuhajte basmati riž po navodilih na embalaži. Ko je kuhan, ga odcedite in pustite počivati pokritega.

2Na večji ponvi segrejte olje. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter ju pražite, da zadišita. Nato dodajte na trakove narezano papriko in pražite še nekaj minut.

3Dodajte škampe, curry mešanico, kurkumo, čili, grobo mleti poper in nasekljan peteršilj. Pražite približno 10 minut, da se škampi obarvajo in spustijo sok.

4Prilijte kokosovo mleko, dobro premešajte in kuhajte še 5–10 minut, da se omaka zgosti in poveže z okusi. Po potrebi dosolite.

5Škampov curry servirajte z basmati rižem in okrasite s svežim peteršiljem ali koriandrom. Po vrhu stisnite malo limetinega soka za osvežitev.

Nasveti za popoln škampov curry

• Če želite bolj blago jed, čili izpustite ali ga dodajte le malo.
• Kokosovo mleko lahko zamenjate s kokosovo smetano za bolj bogato in kremasto omako.
• Namesto peteršilja lahko uporabite koriander za bolj avtentičen azijski okus.
• Riž lahko pred kuhanjem sperete, da bo bolj rahel in se ne bo sprijel.
• Po želji lahko dodate tudi korenje ali bučko za bolj barvit curry.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kateri škampi so najboljši za curry?

Najboljši so sveži ali zamrznjeni srednje veliki škampi, očiščeni in olupljeni. Če uporabljate zamrznjene, jih pred kuhanjem dobro odtajajte.

Lahko curry pripravim vnaprej?

Da, curry lahko pripravite nekaj ur vnaprej in ga shranite v hladilniku. Pred serviranjem ga nežno pogrejte, riž pa je najbolje skuhati svež.

S čim lahko postrežem poleg curryja?

Odlično se prileže sveža solata, popečene indijske ploščice naan ali pa preprost kruh, s katerim lahko pomakate v omako.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite