Sarma je ena tistih jedi, ki jo lahko uživamo kadarkoli v letu, a je še posebej priljubljena med prazniki. Tradicionalna kombinacija kislega zelja, sočnega nadeva in dimljenega mesa je preprosto nepremagljiva.
Poleg tega velja sarma za jed, ki je naslednji dan še okusnejša, saj se okusi med počivanjem še bolje povežejo. V tem receptu vam razkrivamo skrivnosti priprave popolne sarme, ki bo navdušila vašo družino in goste – ne glede na priložnost. Preprosta, domača in vedno okusna!
Sestavine za tradicionalno sarmo za popolno novoletno praznovanje
Za nadev
- 500 g mletega mesa (svinjina, govedina ali kombinacija)
- 100 g riža
- 1 glava čebule (drobno nasekljana)
- 2 stroka česna (drobno nasekljana)
- 1 jajce
- 1 čajna žlička soli
- 1/2 čajne žličke popra
- 1 čajna žlička mlete rdeče paprike
Ostalo
- 1 glava kislega zelja (listi za zavijanje)
- 200 g dimljene slanine ali suhega mesa (narezano na koščke)
- 1-2 lovorjeva lista
- 1 žlica moke (za prežganje, po želji)
- 1 žlica masti ali olja
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata (po želji)
- 1 l vode ali jušne osnove
Postopek
1V skledi zmešajte mleto meso, opran riž, nasekljano čebulo in česen, jajce, sol, poper in mleto rdečo papriko. Dobro premešajte, da dobite enotno maso.
2Liste kislega zelja ločite. Če so preveliki, jih prerežite na pol, odebeljene dele pri korenu pa odstranite. Na vsak list dajte žlico nadeva, stranice prepognite čez nadev in zvijte v čvrsto sarme.
3Na dno globoke posode položite nekaj listov kislega zelja (kot podlago). Sarmice zložite v lonec, vmes dodajajte koščke dimljenega mesa ali slanine. Dodajte lovorjev list in po želji še malo mlete rdeče paprike.
4Prelijte sarmice z vodo ali jušno osnovo, da so popolnoma prekrite. Pokrijte lonec in kuhajte na nizkem ognju 2-3 ure. Občasno preverite, če je tekočine dovolj, in po potrebi dolijte.
5Na masti ali olju prepražite moko, da rahlo porjavi, nato dodajte paradižnikov koncentrat in malo tekočine iz lonca. Dobro premešajte in vlijte nazaj v lonec. Kuhajte še 10-15 minut, da se okusi povežejo.