Tradicionalna sarma za popolno novoletno praznovanje

Znam svetuje

Sarma je ena tistih jedi, ki jo lahko uลพivamo kadarkoli v letu, a je ลกe posebej priljubljena med prazniki. Tradicionalna kombinacija kislega zelja, soฤnega nadeva in dimljenega mesa je preprosto nepremagljiva.

Poleg tega velja sarma za jed, ki je naslednji dan ลกe okusnejลกa, saj se okusi med poฤivanjem ลกe bolje poveลพejo. V tem receptu vam razkrivamo skrivnosti priprave popolne sarme, ki bo navduลกila vaลกo druลพino in goste – ne glede na priloลพnost. Preprosta, domaฤa in vedno okusna!

Sestavine za tradicionalno sarmo za popolno novoletno praznovanje

Za nadev

  • 500 g mletega mesa (svinjina, govedina ali kombinacija)
  • 100 g riลพa
  • 1 glava ฤebule (drobno nasekljana)
  • 2 stroka ฤesna (drobno nasekljana)
  • 1 jajce
  • 1 ฤajna ลพliฤka soli
  • 1/2 ฤajne ลพliฤke popra
  • 1 ฤajna ลพliฤka mlete rdeฤe paprike

Ostalo

  • 1 glava kislega zelja (listi za zavijanje)
  • 200 g dimljene slanine ali suhega mesa (narezano na koลกฤke)
  • 1-2 lovorjeva lista
  • 1 ลพlica moke (za preลพganje, po ลพelji)
  • 1 ลพlica masti ali olja
  • 1 ลพlica paradiลพnikovega koncentrata (po ลพelji)
  • 1 l vode ali juลกne osnove

Postopek

1V skledi zmeลกajte mleto meso, opran riลพ, nasekljano ฤebulo in ฤesen, jajce, sol, poper in mleto rdeฤo papriko. Dobro premeลกajte, da dobite enotno maso.

2Liste kislega zelja loฤite. ฤŒe so preveliki, jih prereลพite na pol, odebeljene dele pri korenu pa odstranite. Na vsak list dajte ลพlico nadeva, stranice prepognite ฤez nadev in zvijte v ฤvrsto sarme.

3Na dno globoke posode poloลพite nekaj listov kislega zelja (kot podlago). Sarmice zloลพite v lonec, vmes dodajajte koลกฤke dimljenega mesa ali slanine. Dodajte lovorjev list in po ลพelji ลกe malo mlete rdeฤe paprike.

4Prelijte sarmice z vodo ali juลกno osnovo, da so popolnoma prekrite. Pokrijte lonec in kuhajte na nizkem ognju 2-3 ure. Obฤasno preverite, ฤe je tekoฤine dovolj, in po potrebi dolijte.

5Na masti ali olju prepraลพite moko, da rahlo porjavi, nato dodajte paradiลพnikov koncentrat in malo tekoฤine iz lonca. Dobro premeลกajte in vlijte nazaj v lonec. Kuhajte ลกe 10-15 minut, da se okusi poveลพejo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite