Sarma je ena tistih jedi, ki jo lahko uลพivamo kadarkoli v letu, a je ลกe posebej priljubljena med prazniki. Tradicionalna kombinacija kislega zelja, soฤnega nadeva in dimljenega mesa je preprosto nepremagljiva.
Poleg tega velja sarma za jed, ki je naslednji dan ลกe okusnejลกa, saj se okusi med poฤivanjem ลกe bolje poveลพejo. V tem receptu vam razkrivamo skrivnosti priprave popolne sarme, ki bo navduลกila vaลกo druลพino in goste – ne glede na priloลพnost. Preprosta, domaฤa in vedno okusna!
Sestavine za tradicionalno sarmo za popolno novoletno praznovanje
Za nadev
- 500 g mletega mesa (svinjina, govedina ali kombinacija)
- 100 g riลพa
- 1 glava ฤebule (drobno nasekljana)
- 2 stroka ฤesna (drobno nasekljana)
- 1 jajce
- 1 ฤajna ลพliฤka soli
- 1/2 ฤajne ลพliฤke popra
- 1 ฤajna ลพliฤka mlete rdeฤe paprike
Ostalo
- 1 glava kislega zelja (listi za zavijanje)
- 200 g dimljene slanine ali suhega mesa (narezano na koลกฤke)
- 1-2 lovorjeva lista
- 1 ลพlica moke (za preลพganje, po ลพelji)
- 1 ลพlica masti ali olja
- 1 ลพlica paradiลพnikovega koncentrata (po ลพelji)
- 1 l vode ali juลกne osnove
Postopek
1V skledi zmeลกajte mleto meso, opran riลพ, nasekljano ฤebulo in ฤesen, jajce, sol, poper in mleto rdeฤo papriko. Dobro premeลกajte, da dobite enotno maso.
2Liste kislega zelja loฤite. ฤe so preveliki, jih prereลพite na pol, odebeljene dele pri korenu pa odstranite. Na vsak list dajte ลพlico nadeva, stranice prepognite ฤez nadev in zvijte v ฤvrsto sarme.
3Na dno globoke posode poloลพite nekaj listov kislega zelja (kot podlago). Sarmice zloลพite v lonec, vmes dodajajte koลกฤke dimljenega mesa ali slanine. Dodajte lovorjev list in po ลพelji ลกe malo mlete rdeฤe paprike.
4Prelijte sarmice z vodo ali juลกno osnovo, da so popolnoma prekrite. Pokrijte lonec in kuhajte na nizkem ognju 2-3 ure. Obฤasno preverite, ฤe je tekoฤine dovolj, in po potrebi dolijte.
5Na masti ali olju prepraลพite moko, da rahlo porjavi, nato dodajte paradiลพnikov koncentrat in malo tekoฤine iz lonca. Dobro premeลกajte in vlijte nazaj v lonec. Kuhajte ลกe 10-15 minut, da se okusi poveลพejo.