Rižev narastek s pudingom

Znam svetuje

Rižev narastek s pudingom je ena tistih sladic, ki nas v hipu popeljejo v otroštvo. Dišeče mleko, mehak riž in kremasti vaniljev okus ustvarijo sladico, ki jo imajo radi tako otroci kot odrasli. Priprava je preprosta, rezultat pa je božansko rahel, dišeč in popoln za vsak dan – tudi brez posebnih sestavin iz trgovine.

Za najboljši rižev narastek izberite riž okroglega zrna – lepo vpije mleko, postane kremast, a hkrati rahlo čvrst. S pudingom pa dobimo tisti “vrtčevski” občutek, ki ga nobena kupljena sladica ne more prekositi.

Sestavine za rižev narastek s pudingom

  • 250 g riža okroglega zrna
  • 1,5 l mleka
  • ščepec soli
  • 1 vaniljev strok ali lupinica ekološke limone/pomaranče
  • 1 vrečka vaniljevega pudinga
  • 3 žlice sladkorja (za puding)
  • 1 žlica masla
  • 3 jajca
  • 2 žlici sladkorja (za jajčno zmes)
  • rozine (po želji, namočene v rumu ali pomarančnem soku)
  • maslo za pekač
  • malinovec ali sadni sirup za preliv (po želji)

Postopek priprave

1V večji lonec z debelejšim dnom vlijte 1 liter mleka in ga rahlo posolite. Po želji dodajte vaniljev strok ali lupinico ekološke limone/pomaranče. Zavrite, nato ogenj zmanjšajte na srednjo moč.

2V vrelo mleko stresite riž in kuhajte na zmernem ognju približno 15–20 minut, ob pogostem mešanju. Riž naj bo kuhan, a še vedno rahlo čvrst. Po potrebi med kuhanjem dodajte malo mleka.

3Ko je riž kuhan, dodajte 1 žlico masla, premešajte in odstavite z ognja. Riž naj se rahlo ohladi, medtem pa pripravite puding.

4Po navodilih na vrečki skuhajte puding v 0,5 l mleka z 3 žlicami sladkorja. Ko je puding kuhan, ga še vročega vmešajte v riž. Dobro premešajte in pustite, da se zmes nekoliko ohladi.

5Med hlajenjem ločite rumenjake in beljake. Rumenjake z 2 žlicama sladkorja dodajte k mlačni riževi zmesi ter dobro premešajte.

6Iz beljakov stepite trd sneg in ga nežno, po delih vmešajte v riževo zmes. Tako bo narastek rahel in zračen.

7Po želji vmešajte rozine, namočene v rumu ali pomarančnem soku. Dodate lahko tudi drugo sadje (npr. koščke jabolk ali breskev) – v zmes ali po vrhu.

8Pekač dobro premažite z maslom, tudi robove. Zmes enakomerno razporedite in po vrhu po želji potresite z nekaj sladkorja za hrustljavo skorjico.

9Pečico segrejte na 180 °C (navadna, ne ventilatorska). Rižev narastek pecite 40–45 minut, da postane zlato rjav. Po peki ga pustite nekaj minut, da se rahlo ohladi, nato ga narežite. Za poseben okus ga lahko polijete z domačim malinovcem ali sadnim sirupom. Dober tek!

Nasveti za popoln rižev narastek

• Uporabite riž okroglega zrna – edini, ki da tisto pravo kremasto teksturo.
• Del mleka lahko zamenjate s smetano za bogatejši okus.
• Najboljši je rahlo topel – odličen z žlico marmelade, sadnim sirupom ali kepico vaniljevega sladoleda.
• Za svežino dodajte naribano jabolko ali pest malin v zmes.
• Ostanke shranite v hladilniku – naslednji dan je še boljši.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kateri riž je najboljši za narastek?

Riž okroglega zrna (npr. arborio ali dessert rice) – odlično vpije mleko in da najbolj kremasto teksturo.

Ali lahko uporabim že kuhan riž?

Lahko, vendar bo manj kremast. Vzemite približno 400 g kuhanega riža, ga zmešajte z vročim pudingom in jajčno zmesjo, tekstura pa bo manj rahla.

Ali lahko naredim brez pudinga?

Da – namesto pudinga dodajte 1 vaniljev sladkor in žličko gustina. Puding pa poskrbi za tisti nežno kremasti “šolski” občutek, zato ga priporočamo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite