Črna rižota s sipo

Znam svetuje

Črna rižota s sipo je prefinjena in okusna predjed, ki jo odlikuje temna barva in intenziven morski okus.  Priprava rižote s črnilom sip je zelo enostavna, in  podobna receptu za vsako rižoto.

Za pripravo črne rižote s sipo priporočamo nakup sveže sipe, da boste imeli slastno in okusno jed, kot jo imajo najboljše ribje restavracije. Poleg tega ima sveža sipa že črno vrečko.

Kot juho za kuhanje riža lahko uporabimo tako zelenjavno kot ribjo jušno osnovo. Uporabljamo tisto, kar nam najbolj ustreza.

Posebnost te rižote je v tem, da je ni potrebno mešati z maslom in parmezanom. Jed je že tako kot je odlična, poleg tega pa bi sir lahko prekril okus sipe, kar bi bila prava škoda. Če pa raje pripravimo bolj  kremno rižoto, lahko recept vedno prilagodimo po želji in na koncu dodamo majhen košček masla.

Sestavine za črno rižoto s sipo

  • 350 g sipe
  • 320 riža
  • 2 vrečki sipinega črnila
  • 1 večja čebula
  • 100 ml belega, suhega vina
  • 1 l jušne osnove – zelenjavne ali ribje
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička soli
  • 1 šopek svežega peteršilja

Postopek

1Sipo očistimo in nato narežemo na precej majhne koščke.

2Dve vrečki sipinega črnila razredčimo z 0,5 decilitra jušne osnove in dobro premešamo, da dobimo homogeno tekočino.

3V ponvi segrejemo oljčno olje, in na njem popražimo drobno nasekljano čebulo, ki jo nekoliko posolimo, da se prej zmehča. Pražimo približno 5 minut.

4Dodamo narezano sipo, premešamo in kuhamo še 5 minut.

5V ponev stresemo še riž in pražimo še nekaj minut, da riž postekleni.

6Zalijemo z belim vinom in kuhamo 3-4 minute, da izhlapi ves alkohol in vino povre.

7Postopoma dodajamo toplo zelenjavno ali ribjo juho, eno zajemalko naenkrat, ob stalnem mešanju. Počakamo, da se tekočina vpije, preden dodamo naslednjo zajemalko juhe.

8Na polovici kuhanja ( po približno desetih minutah) dodamo razredčeno sipino črnilo. Nadaljujemo s kuhanjem in postopnim dodajan jem juhe, dokler riž ni kuhan, držimo se navodil z embalaže.

9Tik pred koncem kuhanja, rižoto poskusimo in  po potrebi dosolimo. Potresemo še s svežim peteršiljem in takoj postrežemo. Če nam je všeč, lahko tudi pokapljamo s svežim, hladno stiskanim oljčnim oljem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite