Ombolo v testu je neke vrste primorska posebnost, radi pa ga jemo vsi. Ombolo lahko v testu pečemo z različnimi dodatki, najbolj znan je seveda s pršutom, ampak tudi tale z tartufato je odličen.
Sestavine za ombolo v testu s tartufato
- 4 zrezki svinjskega kareja brez kosti
- 2 dcl suhega, belega vina
- 1 žlica gorčice s semeni
- 0,5 dl oljčnega olja
- 1,5 dl sladke smetane
- 130 g tartufate
- 1 žlička masla
- sol in poper
Testo
- 250 g mehke bele moke
- 6 g kvasa
- žlička soli
- žlička sladkorja
- 100 ml mlačne vode
- 75 ml mlačnega mleka
- 25 ml oljčnega olja
Postopek
1Iz oljčnega olja, gorčice soli in popra pripravimo marinado, v njej pustimo stati zrezke približno eno uro.
2Mleko segrejemo na sobno temperaturo, vanj nadrobimo kvas in mu primešamo žličko sladkorja in žličko moke. Pustimo vzhajati 15 minut. Moko presejemo, posolimo, na sredini naredimo jamico, v katero zlijemo kvasec, olje in mlačno vodo.
3Testo dobro pregnetemo – gnetemo toliko časa, da se ne lepi več. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati. Ko naraste na dvojno velikost (približno pol ure), ga pregnetemo in naredimo 4 štručke. Spet jih pokrijemo in pustimo še enkrat vzhajati.
4V ponvi razpustimo maslo in na njem popečemo ombolo. Tri minute na vsaki strani bo dovolj, nato prilijemo belo vino, na močnem ognju kuhamo dve minuti, oziroma toliko časa, da izhlapi ves alkohol.
5Zmanjšamo ogenj in primešamo tartufato in sladko smetano. Dušimo nekaj minut, da se omaka zgosti.
6Vzhajane štručke tanko razvaljamo in v vsako položimo pečen zrezek ombola – lahko ga tudi narežemo na trakce, čez meso pa damo še omako s tartufato.
7Štručke pred peko še premažemo z oljčnim oljem.
8Pečemo na 180 °C okoli 45 minut. Zraven ponudimo omako, ki jo pripravimo tako, da smetani za kuhanje dodamo drobno nasekljan peteršilj, poper in žličko tartufate.