Jogurtovo pecivo lene gospodinje z jabolki – najbolj sočna klasika

Znam svetuje

Jogurtovo pecivo lene gospodinje z jabolki – najbolj sočna klasika je ime, ki popolnoma opiše to priljubljeno sladico. Mehko, puhasto in izjemno sočno pecivo, ki ga obogatijo tanke rezine kislih jabolk in aromatičen cimet. Zaradi jogurta je testo neverjetno vlažno, priprava pa tako enostavna, da je idealno za hitro peko ob popoldanski kavi ali za nepričakovane goste. To je pecivo, ki uspe vedno!

Sestavine za jogurtovo pecivo lene gospodinje (za 8-10 kosov)

  • 2 jajci (sobne temperature)
  • 1 skodelica sladkorja (približno 200 g)
  • 1 skodelica jogurta (naravnega, polnomastnega, približno 180–200 g)
  • 1/2 skodelice rastlinskega olja
  • 2 skodelici bele moke (približno 250 g)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • ščepec soli
  • 2 srednje veliki jabolki, olupljeni in narezani na tanke rezine
  • cimet po okusu (za posipanje)

Postopek

1Pečico segrejte na 180 °C. Pekač (približno 20×30 cm) obložite s papirjem za peko ali ga dobro namastite in pomokajte.

2V veliki posodi z električnim mešalnikom stepite jajca in sladkor, dokler zmes ni svetla, kremasta in puhasta. Dodajte jogurt in rastlinsko olje ter ponovno dobro premešajte, da se vse sestavine povežejo.

3V ločeni posodi zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in ščepec soli.

4Suhe sestavine postopoma dodajajte mokrim. Mešajte le toliko časa, da dobite enotno in gladko testo. Pazite, da ne mešate predolgo.

5Testo vlijte v pripravljen pekač in ga enakomerno razporedite. Na vrh testa lepo razporedite tanke rezine olupljenih jabolk. Celotno površino obilno posujte s cimetom.

6Pecite v ogreti pečici približno 40–45 minut. Preverite z zobotrebcem – če pride ven čist, je pečeno. Pecivo v pekaču pustite, da se ohladi, nato pa ga narežite na porcije in postrezite.

Nasveti za popolno jogurtovo pecivo

• Uporabite isto skodelico za merjenje vseh sestavin. Standardna mera je običajno 250 ml (skodelica za čaj).
• Za še bolj jesenski okus testu dodajte žličko mletega ingverja ali muškatnega oreščka.
• Da bo pecivo res sočno, ga popolnoma ohladite, preden ga narežete. Še bolje, počakajte do naslednjega dne.
• Ohlajeno pecivo lahko prelijete z limoninim sladkornim prelivom (sladkor v prahu in malo limoninega soka) ali preprosto posujete s sladkorjem v prahu.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko uporabim manj sladkorja?

Seveda. Količino sladkorja lahko zmanjšate za 1/4 do 1/3, ne da bi bistveno vplivali na strukturo peciva. Upoštevajte, da bo pecivo manj sladko.

Kateri jogurt je najboljši?

Najboljši je navaden, polnomasten jogurt ali kefir. Uporabite lahko tudi grški jogurt, vendar boste morda morali dodati žlico mleka, da testo ostane tekoče.

Katera vrsta jabolk je primerna za peko?

Za peko so najboljše sorte, ki ohranijo obliko in imajo rahlo kisel okus, kot so Idared, Jonagold ali Granny Smith. To bo ustvarilo prijeten kontrast s sladkim testom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite