Čili omaka je eden izmed najbolj vsestranskih dodatkov, ki lahko oživijo skoraj vsako jed. Od tacosov in burritov do rižot in testenin, ta pikantna mešanica lahko dodatno začini vaše najljubše recepte. Klasična čili omaka, ki jo predstavljamo v tem receptu, je preprosta za pripravo, a polna bogatih in zapletenih okusov.
Z le nekaj osnovnimi sestavinami, ki jih večina že ima v kuhinji, lahko v nekaj minutah pripravite omako, ki bo postala vaš novi “začimbni” spremljevalec. Bodite previdni, ta omaka je lahko zelo začinjena, zato prilagodite količino čilija po svojem okusu!
Sestavine za čili omako – klasično
- 5 rdečih čilijev (lahko prilagodite glede na stopnjo začinjenosti)
- 3 stroke česna, nasekljan
- 1 velika paradižnik, nasekljan
- 1/2 čebule, nasekljane
- 1/2 skodelice kisa (npr. beli vinski kis ali jabolčni kis)
- 1/2 skodelice vode
- 1 žlička soli (ali po okusu)
- 1 žlička sladkorja (po želji, za uravnoteženje kislosti)
- 1 žlica olivnega olja
Postopek
1Rdeče čilije operite, odstranite peclje in jih narežite na manjše koščke. (Opomba: Pri delu s čiliji uporabite rokavice ali si temeljito umijte roke po dotiku.)
2V ponvi segrejte žlico olivnega olja in dodajte nasekljano čebulo ter česen. Pražite, dokler čebula ne postane prosojna.
3V ponev dodajte nasekljane čilije in paradižnik. Dobro premešajte.
4Dodajte kis, vodo, sol in sladkor. Kuhajte na srednji vročini, dokler se omaka ne zgosti in sestavine dobro združijo (približno 15-20 minut).
5Omako prenesite v mešalnik in jo zmeljite do gladke ali rahlo koščate teksture, odvisno od vaše preference.
6Preverite okus in dodajte sol ali sladkor, če je potrebno.
7Ohladite omako in jo shranite v nepredušno zaprti posodi v hladilniku. Omako lahko hranite do enega tedna.