Velikonočni kruh, imenovan apostolski kruh je nekoliko nenavaden naziv za bogat in slasten kruh, ki ga postrežemo k zajtrku. Narejen je iz rumenjakov in sladke smetane ter je prvovrstna sladica. In kako tekne!
Sestavine za velikonočni kruh, imenovan apostolski kruh
Za apostolski kruh
- 40 dag mehke moke
- 20 dag surovega masla
- 4 rumenjaki
- 1 žlica sladkorja z vaniljo
- 1/2 žličke soli
- 1 dl sladke smetane
Za kvasec
- 2,5 dag svežega kvasa
- 1/2 dl mlačnega mleka
- 1/4 žlice sladkorja
- 1/2 žlice moke
Postopek
1Najprej umešamo kvas in pustimo, da vzhaja. Maslo sesekljamo v moki in stremo z valjarjem. Zmesi pridenemo razžvrkljane rumenjake in smetano, dodamo sladkor in sol ter dobro vzhajan kvasec.
2Testo dobro ugnetemo in ga pokritega postavimo na toplo (na primer na sredino prostora), kjer naj vzhaja od 6 do 8 ur.
3Od vzhajanega testa odvzamemo 1/4 mase in jo rahlo pregnetemo v hlebček.
4Tudi ostalo testo pregnetemo in ga položimo v tortni model. V sredini hlebčka testo razmaknemo, nastalo odprtino premažemo z razžvrkljanim jajcem in vanjo položimo mali hlebček.
5Model s testom postavimo na toplo, da vzhaja.
6Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija. Vzhajano testo premažemo z jajcem, vanj zarežemo 4-5 plitvih poševnih zarez in potisnemo v predgreto pečico ter pečemo na 160 stopinj. Kruh naj se peče od 60-90 minut, odvisno od pečice.
7Med peko pečice ne odpiramo, saj bi se kruh lahko sesedel. V pravilno segreti pečici kruh močno naraste in je zelo rahel.
8Slasten kruh postrezimo h kavi, k čaju, vinu …