Velikonočni kruh s čokolado in orehi je dober, hiter in enostaven za pripravo.
Sestavine za velikonočni kruh s čokolado in orehi
- 140 ml mleka
- 20 g svežega kvasa
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 275 g gladke moke
- 225 g ostre moke
- 60 g sladkorja
- 5 g soli
- 100 ml smetane za stepanje
- 2 rumenjaka
- 125 g masla
za nadev
- 250 g temne čokolade
- 2 žlici masla
- 150 g orehov
- 1 jajce za premaz
- pest mandljevih lističev
Postopek
1V toplem mleku zmehčamo kvas, žlico sladkorja in žlico moke. Pustimo, da vzhaja 15 minut. V skledi zmešamo obe moki, sladkor in sol. Nato dodamo kvas, toplo smetano in rumenjak ter premešamo.
2Na koncu vmešamo stopljeno mlačno maslo. Zamesimo in pustimo da testo vzhaja, vsaj eno uro. Po vzhajanju ga razdelimo na dva dela. Vsak del testa razvaljamo na približno 5mm debelo.
3Čokolado in maslo raztopimo in dodamo naribane orehov. Nadev razdelimo po testu. Zavijemo v zvitek in ga po dolžini prerežemo na pol.
4Spletemo v kito in zavijemo v hlebček. Po vrhu premažemo z jajcem ter potresemo z mandljevimi lističi. 15 minut pečemo na 180 stopinj in še 25 minut na 150 stopinjah.