Predlagamo, da zimskemu mrazu kljubujete s hladno ognjeno sladico – flambiranim sadjem. Zagotovo bo glavna zvezda večera, ki bo še dolgo grela borbončice in srca povabljencev, pričam vaši virtuoznosti.
Sestavine za flambirano sadje
- 1 banana
- 1 kuhana hruška
- 1/2 ananasa
- 1 pomaranča
- 2 žlici na lističe narezanih mandljev
- 2 dl smetane za stepanje*
- 1 žlica masla*
- 1 žlica marmelade ali džema po izbiri
- 2 žlici limoninega soka
- 3-4 žlice pomarančnega soka
- 2 žlici belega sladkorja
- 2 žlici ruma
- 2 žlici vinjaka
- 1 žlica maraskina
- sladoled po izbiri
Postopek
1Sadje dobro očistimo in narežemo na enakomerno velike koščke ter pokapljamo z limonininim sokom. Hruško pokuhamo, da se zmehča in nato tudi to narežemo na drobne koščke.
2V posodi segrejemo sladkor, da se stopi in karamelizira.
3Dodamo maslo, marmelado oziroma džem ter pomarančni sok. Potresemo z mandlji in naredimo gladko omako. Zmes dobro premešamo in vanjo vmešamo sadje. Če želimo več omake, si pripravimo več pomarančnega soka, ki ga v našem primeru lahko nadomestimo tudi z ananasovim sokom.
4V široki in dovolj visoki ponvi segrejemo alkohol na okoli 60 stopinj Celzija.
5 Vroč alkohol polijemo po vročem sadju.
6 S prižgano daljšo vžigalico ali vžigalnikom na daljšem ročaju, ob robu, prižgemo alkoholne hlape v ponvi. Pazimo, da smo dovolj odmaknjeni, saj je ogenj lahko zelo močan in plameni visoki (pazimo tudi na viseče omarice, nape, ipd.).
7 Na ohlajene krožnike naložimo sladoled, dodamo goreče sadje in takoj postrežemo. Če želimo, da več alkohola ostane v sladici, ji kmalu po prižigu pridamo sveže stepeno smetano in tako zadušimo ogenj, sicer pustimo, da ugasne sam od sebe.
Nasvet
*smetano za stepanje in maslo lahko nadomestimo s smetano rastlinskega izvora in kokosovo maščobo.